Vondt i leggene når du løper? Her er mine tips!

Vondt i leggene når du løper? Her er mine tips!

Hvem har vel ikke fått vondt i leggene etter en løpetur? Jeg vil tørre å påstå at det er høysesong for «løpelegger» nå. De siste to ukene har jeg hatt flere løpere innom klinikken med såre løpelegger. Jeg skal gjennom dette innlegget prøve å svare på hva årsaken til dette kan være og hva du bør gjøre for å forebygge dette.

Smerter i leggene hos løpere

Leggsmerter hos løpere forekommer ofte. Denne tilstanden oppstår gradvis og er IKKE et resultat av en skade. Smertene starter som regel under løpeturen og øker i intensitet jo lenger du løper. Leggen føles ofte stiv og vond og kan føre til at du må legge løpeskoene på hylla for en periode. Leggene føles ofte bedre, 1-2 dager etter løpeturen.

Se også: Har du fått plantarfascitt? Dette bør du gjøre

Sondre Olstad Framklinikken

Start med å finne årsaken

Min erfaring som terapeut er at mange løpere ikke erkjenner at de har vondt når de løper. De presser seg gjennom løpeturer med en tro om at «vondt skal vondt fordrive». De vil rett og slett ikke godta at de er skadet. Kjenner du deg igjen?

Så for å finne årsaken – må du først innse at du er i ferd med å bli skadet.

Her vil jeg anbefale deg å ta kontakt med kyndige fagfolk som jobber med leggproblematikk.

Det er kun et fåtall potensielle årsaker som kan forklare denne tilstanden. To vanlige årsaker og en litt mer sjelden. Jeg velger å starte med den siste:

Kompartment syndrom – en sjelden tilstand

I leggen har du du flere muskler og hver muskel omsluttes av en fascie - dette kalles et kompartment (muskellosje). Når du trener øker kompartmentet i størrelse ved at det strømmer blod ut til muskulaturen. Blir trykket for stort i forhold til plassen, kan det føre til at musklene ikke får nok oksygen. Dette kan føre til smerter og kramper i leggen. Musklene føles ofte stramme og vonde. Blir trykket veldig stort, kan også nerver miste blodtilførselen midlertidig. Dette kan gi symptomer som prikking og nummenhet.

Jeg vil påpeke at jeg ikke snakker om akutt kompartment syndrom her. Det er en alvorlig tilstand som oppstår etter en akutt skade (f.eks brudd) og krever øyeblikkelig medisinsk behandling.

De to vanligste årsakene til «løpelegger»

I klinikk ser jeg ofte 2 årsaker til at løpere kommer med vonde legger:

 1. Leggen har blitt overbelastet
 2. Leggmuskulaturen er for svak

1. Leggen har blitt overbelastet

Start alltid med dette spørsmålet: «Har jeg trent for mye, med for lite hvile?» Sannsynligheten for at du vil svare ja på dette spørsmålet anser jeg som stor. Du bør ta en nøye titt på totalbelastningen den siste perioden. Har du byttet ut den vanlige løpeturen med intervalltrening og bakkeløp? Har du økt den ukentlige løpelengden fra 2 mil til 5 mil?

Jeg har også hatt mange løpere som har kjøpt seg «barfot-sko» og gått over til forfotsløping. Dette går som regel ofte galt. Det å lande på forfot vil belaste leggmuskulaturen og akilles mer enn om du lander på hælen.

Hvis du finner ut at du har overbelastet leggen (som du mest sannsynlige har gjort) bør du legge inn noen økter med hvile. Bytt ut løpeskoene med en «foamroller» og litt tøyning for en stund og start gradvis opp med løpetreningen igjen.

 • 2. Leggmuskulaturen er for svak

 • Jeg vil absolutt anbefale at du reduserer løpebelastningen og legger inn en periode med alternativ trening før du finner ut om leggmuskulaturen er for svak. Det å trene styrke på en legg som allerede er overbelastet kan forverre problemet.

  Hvordan finner jeg ut om leggmuskulaturen er for svak?

  Når jeg tester leggmuskulaturen på mine pasienter ber jeg de ta så mange ettbens tåhev de klarer. Her bør de klare ca 30 repetisjoner. Mitt mål er at løpere bør klare 40 repetisjoner. Tilslutt sammenlikner vi høyre side vs venstre side. Mange løpere tester dårlig på denne testen og dette kan da være en forklaring på smertene i leggene under løpeturen. Leggen er rett og slett for svak til å tåle din løpebelastning.

  Ettbeins tåhev kan være en fin øvelse for å styrke leggmuskulaturen. Som regel ber jeg mine løpe-pasienter starte å gjøre tåhev på tobein første uken (15 reps x 3 sett). Fra uke 2 starter vi med tåhev på ettbein (20-25 rep x 3 sett).

  Få tilgang til gratis treningsprogram

  Last ned treningsprogram her

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere nyttige løpetips