Terrengsko fra HOKA – hvilken modell bør du velge? (2024)

Terrengsko fra HOKA – hvilken modell bør du velge? (2024)

Utvalget av terrengsko fra Hoka har aldri vært større og bedre. Men hvilket par bør du velge?

Mange spør oss om hvilken modell de bør velge og vi ser at flere finner riktig par ved å bruke vår Hoka-guide.

Men; jeg vil gjøre det enda enklere for deg som er på jakt etter et par terrengsko. Dette er vår oppdaterte HOKA terrengsko-guide for 2024.

Hvorfor bør du investere i et par terrengsko?

God demping og lav vekt er selvsagt, men til terrengsko bør du også se etter egenskaper som grep og slitestyrke. Er bruksområdet ditt primært løping på grus, traktorveier og sti bør du kjøpe terrengsko. Min erfaring er at veldig mange bruker asfalt-sko til alle typer underlag. Det går utvilsomt på bekostning av slitestyrke og grep.

Derfor er det svært gledelig å se at Hoka i 2024 virkelig har befestet sin posisjon i toppsjiktet hva angår terrengsko og virkelig utviklet sortimentet sitt i riktig retning. I sesongens utvalg vil du finne alt fra mengdesko med uovertruffen demping, til lettere sti-racere som vil ha deg raskt fremover i ulendt terreng - i tillegg til karbonsko til terrenget, for deg som virkelig skal plukke opp stegfrekvensen utenfor allfarvei.

I denne guiden har jeg valgt å skille mellom terrengsko og "allround-sko".

Terrengsko fra Hoka

Dette er alternativene:

Speedgoat 5 er vår absolutte bestselger i kategorien terrengløpesko.

Hoka Speedgoat 5

Hoka Speedgoat 5

Speedgoaten fikk en real overhaling i begynnelsen av 2022, og er du på jakt etter en terrengsko i garderoben med den velkjente Hoka-dempingen – er jeg ikke i tvil. Hoka Speedgoat 5 er vår bestselger i terrenget. Den kombinerer lav vekt og myk demping. Merk at terrengskoene vil være noe fastere i sålen enn asfalt-modellene for å gi deg bedre stabilitet i ulendt terreng. Vibram-sålen sikrer deg spikerfeste på røtter, steiner og fjell. Speedgoat 5 finnes også i wide, for de med litt bredde over vrist og fotblad.

Les vår test av Speedgoat 5 her

Se alle fargene av Speedgoat 5 her

Hoka Mafate Speed 4

Dette er en total revidering av forgjengeren som allerede har kapret hjertet til mang en terrengløper. Mafate Speed 4 er et komfortabelt råskinn i terrenget, og er Hoka's absolutte premium-sko til terrengløperne. Mange vil dog lure på hva som er forskjellen på denne og Speedgoat 5 - og det er ikke veldig mye som skiller disse. Det som utgjør forskjellen her er:

  • Mafate Speed 4 har en mykere demping
  • Den har en tøyelig lycra-tunge som går tvers over hele tåboksen. Det gir en anelse bedre plass til til de med bredere fotblad.
  • Grepet på Mafate Speed 4 er hakket over Speedgoat 5, selv om dette er marginalt.

En fryktelig god terrengsko for deg som er ute etter demping og grep, selv opp til de lengste ultra-distansene.

Les testen vår av Mafate Speed 4 her

Se fargene: Hoka Mafate Speed 4

Mafate Speed 4 er ren komfort for de lange turene i terrenget!

Hoka Mafate Speed 4

Hoka Tecton X 2

Hokas terrengracer med karbonstaver for maksimal energiretur og respons i terrenget. Denne modellen fikk en kraftig oppdatering nå i 2023, med kanskje den beste overdelen vi har prøvd i en terrengsko. Dette er skoen for deg som skal delta i terrengløp og vil skrelle mest mulig av tiden din, eller for deg som skal ut på noen hurtige treningsturer i skog og mark og bare vil ha det beste skotøyet for oppgaven. Tecton X er også en svært godt dempet sko, så denne kan du fint bruke selv på lengre turer hvor du vil opp i tempo. I tillegg til alt dette får du også selvfølgelig et det uslåelige Vibram-grepet på yttersålen, samt en lett og robust overdel. Alt dette i en veldig lett forpakning!

Les mer om Hoka Tecton X 2 her

Se fargene: Hoka Tecton X 2

Hoka Zinal 2 

Hoka Zinal er en terrengsko som er konstruert med lav vekt, og hurtigere stegavvikling i tankene. Dette er en sko som går litt ned i dempevolum, for å føles enda raskere og smidigere mens du flyr gjennom terrenget. Den ble nettopp totalrenovert i en ny utgave, som i tillegg har en elastisk krage som fungerer som gamasjer når du ferdes i løsere underlag.

Med Zinal får du i tillegg en Vibram Megagrip-yttersåle, type Megagrip i en Litebase-konstruksjon for lavest mulig vekt. Dette gir utmerket feste på glatte underlag i høy fart. Denne skoen er også utmerket om du har noen terrengløp i horisonten. De har også oppjustert knastene til 5mm, som sørger for rått grep når det skal gå unna på sleipt føre.

Les vår artikkel om Hoka Zinal 2

Se fargene: Hoka Zinal 2 

Hoka Zinal 2 er en spenstig favoritt blant terrengløperne. Guiden fortsetter under bildet.

Hoka Zinal 2

Allround sko fra HOKA

Dette er alternativene:

Er du den løperen som starter løpeturen på asfalt, fortsetter på en lengre parti med grus og avslutter med litt sti? Da kan Allround-modellene til Hoka være et godt valg.

Hoka Challenger 7

Hoka Challenger 7

Hokas mest allsidige sko fikk en totalrenovasjon i 2023! Er du fornøyd med Clifton-modellene vil du garantert bli fornøyd med denne modellen. En yttersåle med 4 mm knaster, litt fastere såle og en robust overdel gjør Challenger ATR 7 til et førstevalg for allround-løperen. Sålen tåler mer asfaltløping enn modellene med Vibram-såle. Dette er en modell jeg virkelig kan anbefale!

Les vår test av Challenger 7 her

Se fargene av Hoka Challenger 7

Hoka Stinson 7

Er du også den løperen som har forelsket deg i den gode dempingen til Bondi 8? Da velger du Stinson 7. Her får du faktisk enda litt mer demping og en robust yttersåle som takler røffere underlag. Rett og slett skoen for deg som setter pris på demping. Dette er også en sko som er perfekt for fotturer med vekslende underlag. 

Se fargene: Hoka Stinson ATR 7

Dersom du er i tvil eller har spørsmål: Ikke nøl med å sende meg en mail (sondre@framsport.no)

Skal du kjøpe deg et par?

Vi sender fra vårt lager i Sarpsborg, har enkel returløsning og verdens kanskje raskeste pakkesjef (Fredrik). Skoene er med andre ord ikke langt unna.