Hoka Carbon Rocket VS Nike Vaporfly 4% Flyknit

Hoka Carbon Rocket VS Nike Vaporfly 4% Flyknit

Hoka Carbon Rocket

Etter at Hoka lanserte sin første carbonsko har vi fått en del spørsmål på hva som skiller Hoka Carbon Rocket og Nike Vaporfly 4% Flyknit. I denne artikkelen skal vi enkelt prøve å forklare forskjellene.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at Framsport selger Hoka og ikke Nike. Derfor har vi lagt opp denne saken med å sammenligne fakta - i stedet for å gå inn på en dypere analyse. Vi vil presisere at Nike Vaporfly 4% er en fantastisk løpesko, og at denne artikkelen først og fremst er laget for å svare ut alle spørsmålene vi får om forskjellene mellom disse modellene.

Hva er en carbonsko?

I lengre tid har skoprodusenter prøvd å legge inn en karbonplate i løpeskosålen uten veldige gode resultater. Det var først da Nike lanserte Vaporfly 4% at dette tok helt av. Det siste året har det vært lange ventelister på denne modellen. Ironisk nok har Hoka hatt en carbonsko klar i lengre tid, uten at den har kommet ut på markedet. Mulig Hoka har angret litt på det?:)

Les også: Fartsmonsteret Hoka Carbon Rocket

Ordet «carbon» har gitt mannlige syklister tårer i øyne i mange år allerede. Nå har «carbon» kommet til løpeverden og vi elsker det!

Poenget med en carbonplate er å stive av sålen. Dette skal skape bedre kraftoverføring mot underlaget og dermed bidra til bedre fremdrift. Det skal rett og slett bli enklere å holde høyere fart over lenger tid eller løpe med lavere puls på samme fart som tidligere. Vi vet at både Hoka og Nike har testet dette i laboratorium med gode resultater uten at vi skal gå noe dypere inn på dette.

Hva er forskjellen på Hoka Carbon Rocket og Vaporfly 4% flyknit?

Nike Vaporfly 4% flyknit

Vekt: Litt lettere (190 gram i US9)

Sålen: Har en veldig myk hæl i forhold til Hoka Carbon Rocket. 10 mm dropp (hæl: 31 mm, forfot: 21 mm). Den høye droppen gjør at du bør være kraftfull i steget og ha god fart for å utnytte den faste carbonen i forfoten. Lander du mye på hæl vil det bli tyngre og ustabilt.

Overdelen: Meget behagelig flyknit overdel med god pusteevne og støtte.

Bruksområdet: Fantastisk sko for langdistanse. Utviklet for å møte de spesifikke behovene innen maraton.  

Pris: 2699,-

Hoka Carbon Rocket:

Vekt: Noe tyngre. 218 gram i US 9

Sålen: 1 mm dropp (hæl: 26 mm, forfot: 25 mm). Den lave droppen gjør at det er lett å lande frempå og få «snært» i steget. Sålen er mye fastere og gir dermed en litt annerledes respons sammenliknet med Vaporfly 4%. Carbonplaten er plassert langt ned i sålen, slik at du får god beskyttelse mellom fot og carbon.

Overdelen: Åpen engineered mesh som er lett, pustende og gir god komfort.

Bruksområdet: En racingsko til alt fra 5 km til maraton. Fantastisk sko til intervaller.

Pris: 1999,- 

Konklusjon

Dette er helt klart to modeller som har revolusjonert måten å designe løpesko bygget for fart. Selv om Carbon Rocket og Nike Vaporfly 4% har carbonplaten til felles, er det likevel noen store forskjeller.

Først og fremst er det 9 mm forskjell i dropp. Dette vil nok gjøre Carbon Rocket til en raskere modell for spesielt de med litt lengre steg. Den aktive løperen vil nok komme raskt på forfot i begge modeller, slik at fartsfølelsen føles nokså lik. Du får noe mer demping i Vaporfly 4% og den vil kanskje føles noe «softere». Carbon Rocket med 1 mm dropp sammen med den velkjente og buede «hokasålen», får deg raskt frem på forfot enten om du vil eller ikke. Dette gjør nok at modellen fra Hoka kanskje vil kreve noe mer tilvenning. Sålen har også en annen fasthet og respons enn modellen fra Nike.