Terrengskoen Hoka Speedgoat 5 er her

Terrengskoen Hoka Speedgoat 5 er her

Hoka sin arbeidshest for det krevende terrenget, og bestselger i terrengsko-kategorien, er tilbake i ny utgave – og den har fått en kraftig makeover. 

Tekst: Tor Vassvik, Driftssjef Framsport

Hoka har uten tvil en god dose æresfrykt når de skal renovere det som for mange allerede er favoritten i de dype skoger, eller på de høye fjell. Med så stor fallhøyde og så store forventninger, skal det godt gjøres å blidgjøre forventningsfulle Speedgoat-fans. Har Hoka lykkes i å forbedre en allerede kanongod sko?

I høyeste grad.

Jeg heter Tor, og er Driftssjef her på Framsport. Jeg har fått testet Speedgoat 5 en god stund nå på sleipt vinterføre i terrenget, samt på grusveier og alt i mellom, og dette er en oppgradering som tatt ut av lærebøkene. Lavere vekt, bedre grep, mer komfort i overdelen og mer, samt mykere demping er oppskriften på oppgraderingen fra Speedgoat 4, og jeg er «fra meg» av begeistring for hva Hoka har fått til.

Hvem er Speedgoat 5 for?

Speedgoat 5 er skoen for deg som:

  • Vil ha noe av det beste grepet som finnes på markedet
  • Vil ha komfort og demping i terrenget, uten at det går på bekostning av stabiliteten eller vekten.
  • Er på jakt etter en sko som kan spise rolige kilometer i terrenget, samt plukke opp tempoet når det trengs.

 Ikke tid til å lese hele testen? Se filmen der Sondre og jeg oppsummerer det aller viktigste om Speedgoat 5. 

Hva er nytt med Hoka Speedgoat 5?

Misforstå meg rett – Speedgoat 4 var en knallsko, men den hadde rom for forbedringer. Tungen opplevdes ikke så god for mange. Overdelen opplevdes som ganske rigid og stiv før man hadde fått logget en god del kilometer og myknet den opp. Det samme kan nok til en viss grad sies om mellomsålen. Når disse var gått inn var den riktignok en trofast tjener i terrenget, og en sko jeg veldig ofte strakk meg etter – uavhengig av hvilken type løpetur jeg skulle ha i terrenget.

Når da 5’eren annonseres som en totalt overhalt utgave, er forventningene enorme. Derfor kan vi med et lettelsens sukk meddele at Hoka ikke skuffer når de leverer en totalpakke som adresserer all feedback de har fått.

Overdelen er helt ny – og det merkes

Her er alt nytt fra hæl til tå. Stoffet på overdelen er byttet til en resirkulert dobbel jaquard mesh som gir bra hold over foten, og komfort uten å oppleves stivt. I front er dette forsterket med en gummiert list som tar vare på tærne dine. Tåboksen oppleves for øvrig litt mer romslig enn tåboksen i Speedgoat 4, mye takket være det nye stoffet. Hælen har fått en helt ny akillesvennlig konstruksjon, som gir hælsenen arbeidsro. I tillegg har tungen fått en overhaling, som gir litt mer padding under lissene. Noe en kan sette pris på under lengre turer.

Mellomsåle med mer demping og spenst

Mellomsålen har også fått en solid overhaling. Den har gått ned i vekt, fått enda mer demping og blitt enda spenstigere enn sin forgjenger. Mange som likte modellen EVO Speedgoat vil sette pris på denne mellomsålen. Min opplevelse er også at denne mellomsålen oppleves mykere under løping.

I tillegg til alt dette, er det fremdeles en bred og stabil plattform som gir trygghet på ujevnt underlag.

Vibram-knastene gir enda bedre grep

Speedgoat 5 fortsetter med sin velkjente Vibram Megagrip yttersåle med 5mm knaster, riktignok med noen forbedringer. Knastene på yttersålen har fått små tagger som sørger for økt friksjon mellom sålen og underlaget, noe som resulterer i enda råere grep, spesielt på fuktig underlag.

Hvor bør du bruke Speedgoat 5?

Speedgoat 5 er en sko som vil ha krevende underlag. Den trives best i terreng som skogsstier, fjellstier og grusveier. Den håndterer helt fint noen transportetapper på asfalt, men det er ikke her denne skoen skinner. Når det kommer til distanser, så dekker denne skoen hele spekteret fra kortere turer i skog og mark, opp til ultramaraton-distanser, om det skulle være aktuelt. Det er også verdt å nevne at Speedgoat 5 er en formidabel vinterløpesko, om du trenger ekstra feste på snøføret.

Det er ikke dermed sagt at Speedgoat 5 utelukkende er en sko for løping terrenget. Veldig mange sverger til tidligere modeller av Speedgoat som en sko for fotturer i terrenget, og her vil Speedgoat 5 være et glimrende alternativ for komfortabel ferdsel i terrenget!

Dette sier andre anmeldere om Speedgoat 5

Det er vel og bra at jeg som jobber med disse skoene lovpriser de, men hva sier de nøytrale anmelderne der ute? 

RoadTrailRun.com:  9.9/10 - «With the now more generous fit, more responsive midsole and improved traction, the Speedgoat 5 builds upon its legacy and will cater to an even wider customer base.»

BelieveInTheRun.com:  «For all the Speedgoat EVO fans that have been searching for their next shoe, I’ll make it simple for you, go grab a pair of the Speedgoat 5, and you can thank me later!»

RunnersLab.com:  «With the Speedgoat 5, Hoka has succeeded in modernizing its bestseller by improving it without compromising the fundamental qualitiesthat made its success. – The queen is back. Long Live the queen! » 

Helt på tampen av testen har jeg lyst til å sammenligne Speedgoat 5 med de to andre terrengsko-modellene våre, Mafate Speed 3 og Challenger ATR 6.

Speedgoat 5 vs. Mafate Speed 3

Med den nye utgaven av Speedgoat 5 har forskjellene på disse to modellene blitt utjevnet enda mer. De skilter nå med samme dempevolum, og samme lengde på knastene på yttersålen. Mafate Speed 3 er ca 20 gram tyngre, mye pga en annen skumsammensetning i mellomsålen. Begge er utmerkede valg for lange økter i terrenget hvor du vil gi beina best mulig arbeidsforhold i sleipt og ulendt terreng.

Speedgoat 5 vs. Challenger ATR 6

Speedgoat 5 er en rendyrket terrengsko. Challenger ATR 6 er en hybrid/allroundsko som er laget for å håndtere alle underlag, fra terreng til asfalt. Speedgoat 5 skilter med en Vibram yttersåle noe som tilfører en litt annen dimensjon hva angår grep, i forhold til Challenger ATR 6.

M Speedgoat 5

Dropp: 4 mm (Stack 33-29mm)

Vekt: 291 gram

W Speedgoat 5

Dropp: 4 mm (Stack 31-27mm)

Vekt: 240 gram