Hoka Tecton X 2 - Råskinnet returnerer! 🔥

Hoka Tecton X 2 - Råskinnet returnerer! 🔥

Hoka Tecton X 2

Det var få terrengsko som ble så kritikerrost i fjor som det Hoka Tecton X ble. Med god grunn - Endelig var det en terrengracer med karbonplate på markedet som tillot løpere å løpe både langt og fort i terrenget på et komfortabelt og uanstrengt vis. Nå, ett år senere, har vi oppgraderingen i henda, og vi har fått testet denne skikkelig. 

  • Se kolleksjonen HER

Mitt navn er Tor Vassvik, og jeg er driftssjef her på Framsport. Jeg tester også en betydelig andel av skoene som kommer inn portene her. Det er selvsagt noen sko man har litt høyere forventninger til enn andre, og det er ingen hemmelighet at Hoka Tecton X 2 er en sko som må tåle forventninger.

Først – Hva er nytt med Hoka Tecton X 2?

  • Helt ny MATRYX® overdel
  • Forbedret passform
  • Romsligere tåboks

Så her sitter oppgraderingene primært i overdelen, noe som betyr at Mellomsålen og yttersålen er den samme som tidligere - som igjen betyr fantastisk responsiv demping og markedsledende grep! 

Overdel

Her har Hoka gått for en flunkende ny MATRYX® overdel, som har tynne kevlar/karbontråder flettet inn på tvers, som sørger for fantastisk fothold og svært god slitestyrke. Overdelen er også særdeles hydrofobisk, noe som vil si at den ikke holder på fuktighet, og den drenerer vann svært effektivt. I tillegg til alt dette, så har tåboksen blitt et hakk romsligere, noe som gjør den enda mer behagelig over lengre løpeøkter. Her får du også god beskyttelse fra røtter og steiner i fronten av tåboksen.

Hvis jeg skal summere opp hvordan denne overdelen sitter på føttene, så er dette den beste overdelen jeg har opplevd på en terrengsko. Dette høres sikkert ut som store ord, men jeg kan helt ærlig ikke si at jeg har opplevd en sko som sitter så bra på foten, men i tillegg så komfortabelt på en terrengsko før. Fotbladet får nok rom til å jobbe over tid, samtidig som lissene sørger for en god nedlåsning og trygghet selv på hurtigere turer og i skikkelig ujevnt terreng. Hælen har også en svært fin balanse mellom sikkert hold, og komfort. Denne overdelen er svært imponerende og er en formidabel oppdatering fra forgjengeren.

Mellomsåle

Mellomsålen er kjent og kjær. Dette er samme ProFlyX-konstruksjon som vi ble kjent med i fjor, og denne mellomsålen bare leverer komfort og respons i time etter time på stien. Det er en uovertruffen harmoni mellom energireturen og komforten i denne skoen. De parallelle karbonplatene i mellomsålen sørger for at energien du legger ned i denne sålen kommer tilbake til deg, med renter. Samtidig så føler du ikke at leggene dine får juling av karbonplatene her. Her kjenner man heller at det er mye demping som ivaretar føttene dine på et skikkelig komfortabelt vis, selv på de lange turene. I tillegg blir steget svært uanstrengt takket være en aggressiv meta-rocker (avrundet såle) og en HUBBLE HEEL som sørger for stabile landinger på stien. Jeg må også trekke frem at denne mellomsålen sørger for at denne skoen fungerer svært bra som en vei-til-sti sko. Hoka Tecton X håndterer transportetappene på asfalt svært bra, uten at de føles ut som fotballsko på det harde underlaget.

Hoka Tecton X 2 testpar

Testparet mitt har fått kjørt seg bra i de månedene jeg har fått testet de, men de holder seg fremdeles utmerket, til tross for mye bruk!

Yttersåle

Her får du intet mindre enn det markedsledende grepet fra Vibram’s Megagrip-gummi, som her er i Litebase-utforming – noe som holder vekten nede. På denne yttersålen får man gummierte knaster på 4mm, noe som er perfekt til varierte underlag. Våt stein, sleipe røtter og løst underlag på stien er som barnemat å regne for denne yttersålen, da den biter seg fast i det du kaster på den. Løper du utelukkende i dyp gjørme, så finnes det sikkert bedre yttersåler – men jeg er ikke kjent med så mange steder i Norge hvor dette er tilfellet. I tillegg til godt grep, så har yttersålen god bredde og er naturlig stabil i ulendt terreng.

En ting som jeg alltid tenker på når jeg løper i ruskevær, men ikke nevner nok, er hvor utrolig deilig det er å løpe med sko som har Vibram-såle. Det finnes noen OK gummiblandinger der ute, men det er altså ingen som kommer opp på nivået av grep som Vibram gir meg ute i terrenget. Det er rett og slett en ekstra trygghet som gjør at løpeturen blir enda mer uanstrengt.

 

Så hvem er Hoka Tecton X 2 for?

Jo, Tecton X 2 er for deg som:

  • Trenger en temposko til terrenget, enten til løp eller rask trening
  • Trenger en kvikk og komfortabel terrengsko med mye demping til lengre løpeturer i terrenget
  • Vil ha en sko som fungerer fint som en vei-til-sti sko, der turen din begynner på asfalt/grus og ender opp i terrenget.

Det som er finurlig med denne skoen, er at det er en fullblods terrengracer som er bygd for fart og høy stegfrekvens – men så er den fordømt komfortabel selv på litt roligere turer også. Den har såpass mye demping at den er komfortabel også på de lange turene. Derfor vil jeg ikke si at denne er utelukkende for deg som skal jage rekorder på stien – dette er en skikkelig morsom terrengsko, med lav vekt og masse demping og energiretur, uavhengig av tempo.

  • Se kolleksjonen HER

For å ta en kjapp oppsummering av Hoka Tecton X 2, så er jeg imponert over hvor mye en ny overdel gjorde for denne skoen. Den nye passformen gjorde at denne skoen ble betydelig mye morsommere å løpe i. Bedre fothold over vrista, og litt romsligere tåboks gjør at denne skoen per dags dato er en favoritt i terreng-rotasjonen min, sammen med Mafate Speed 4. Dette er en sånn sko som gjør at man føler seg rask selv om man ikke nødvendigvis er så rask, noe som alltid er kjærkomment for oss som jakter mer de personlige rekordene og godfølelsen, fremfor podiet. Når det er sagt, de som faktisk er raske, vil faktisk bli enda raskere i disse, så dette er en klar vinn-vinn-situasjon.

Alt i alt en fantastisk oppgradering av en fenomenal terrengsko!

 


Herre: 

Dropp: 5mm (32-27mm)

Vekt: 239 gram. US 9

 
Dame:

Dropp: 5 mm (30-25mm)

Vekt: 195 gram. US 7