Skalljakkeguide 2022 - Det finnes ikke dårlig vær

L.I.M Jacket GTX Active er en av nyhetene fra Haglöfs denne sesongen

Enten om du er på en femdagers ekspedisjon gjennom Femundsmarka, eller om du er på vei ut døra med bikkja på en søndags formiddag, så er det en velkjent fellesnevner at regnvær kan gjøre en motløs. Da er det ekstra godt at det finnes skallbekledning som holder deg tørr og varm, selv når det regner horisontalt.

Dette er vår skalljakkeguide for 2022.

Tekst: Tor Vassvik, driftssjef Framsport

Men aller først:

Hva er oppgavene til skalljakken?

En skalljakkes primæroppgave er å holde deg tørr og beskyttet fra regn og vind. Det er dog ikke det eneste en god skalljakke skal klare. Med en god membran i jakken, skal den også puste, i den forstand at den slipper ut fukt fra innsiden. Dette gjør at du holder deg tørr og komfortabel, selv når du er i bevegelse og produserer mer kroppsvarme og svette. 

Se vår driftssjef Tor fortelle mer om skalljakkene våre i videoen under! 👇

Her på Framsport har vi gjort det så enkelt som vi kan gjøre det. Vi har 3 typer skalljakke med 3 forskjellige typer Gore-Tex membraner, for å kunne gi deg en jakke som passer dine behov best mulig.

Disse tre jakkene har vi delt inn i hver sin kategori, basert på hvor mange lag membranen er konstruert i. Kategoriene er 2-lags, 2,5-lags og 3-lags. Dette sier også mye om bruksområdet, noe jeg kommer nærmere inn på underveis.

Det viktigste å huske på, med alle tre jakkene, er at de er alle helt vanntette og vindtette, og vil gi deg solid beskyttelse fra elementene.

2-lags Gore-Tex:

Haglöfs Astral Jacket GTX

Dette er den mest robuste, og mest komfortable jakken av de tre. På Astral Jacket GTX så er membranen laminert sammen med et robust ytterstoff av nylon, og fôret er løst på innsiden av jakken. Dette gjør at jakken følger bevegelsene dine bedre, og at jakken oppleves varmere.

Hvem passer denne for?

Dette er jakken for deg som vil ha en slitesterk jakke som du kan bruke over lang tid, og være komfortabel og varm hele veien. Denne er perfekt om du skal ut på en lengre tur, og det er meldt regn hele veien. Denne er også komfortabel til hverdagsbruk, og perfekt å ha i skapet til turer med hunden i rufsevær.

2,5-lags Gore-Tex Paclite:

Haglöfs L.I.M Jacket GTX

L.I.M-serien (Less Is More) til Haglöfs er produkter som gir deg maksimal ytelse med minimal vekt. L.I.M Jacket GTX er jakken for deg som vil ha en skalljakke som er lettest mulig, og mest mulig pakkbar. Med andre ord det perfekte nødskallet å ha med seg, i tilfelle været snur på turen. Her får du en 2,5-lags konstruksjon, hvor membranen er laminert på et slitesterkt ytterstoff, men innsiden av membranen er overflatebehandlet fremfor at det er et fôr på innsiden. Dette er en Gore-Tex Paclite-membran som er den mest pakkbare membranløsningen fra Gore, uten at det går på bekostning av beskyttelsen.

Hvem passer denne for?

L.I.M Jacket GTX er en glimrende jakke for deg som vil ha minst mulig vekt, uten for mange detaljer og funksjoner – men likevel få robust værbeskyttelse som er så pakkbar som mulig. Denne jakken har også en mer kroppsnær passform, med en såkalt «Athletic Fit», så om du er mellom 2 størrelser, så anbefaler vi å gå en størrelse opp.

Selv om denne jakken heller mot å være mer et nødskall, og ikke er like slitesterk som f.eks. en 2-lags, så er det fremdeles en knallgod jakke å hive på seg for søndagsturen når været er vått og forblåst.

3-lags Gore-Tex Active (Blandet med 2,5 lags for pakkbarhet):

Haglöfs L.I.M Jacket GTX Active

Gore-Tex Active er membranen for de virkelig krevende turene, hvor tempoet er høyt, og du trenger best mulig pusteevne. I Haglöfs L.I.M Jacket GTX Active får du en blanding av 3-lags Gore-Tex Active membran og 2,5 lags Paclite-membran, som er konstruert for å holde vekten så lav som mulig, og pakkbarheten så god som mulig, med slitestyrken til en 3-lags jakke. Her får du altså et slitesterkt ytterstoff av nylon, samt stedvis et innerstoff som er laminert på membranen, for å øke slitestyrken ytterligere.

Hvem passer denne for?

Dette er jakken for deg som får opp hjerterytmen din når du er på tur. Enten om du driver med raske fotturer i fjellet, eller andre aktiviteter som får opp temperaturen din, og krever mer av pusteevnen til jakken – så er denne jakken i toppsjiktet på akkurat dette. L.I.M Jacket GTX Active er det perfekte nødskallet for tursekken, samtidig som det er en jakke som tåler mye bruk, og er en glimrende, allsidig skalljakke som passer like godt som regnjakke til handleturen som den gjør til mer krevende turer. Jakken har en «Athletic Fit» - så om du er mellom størrelser, anbefaler vi å gå opp.

Har du noen spørsmål utover dette, så må du ikke nøle med å ta kontakt med oss enten på chat, mail eller på telefon!