Overtråkk - last ned gratis treningsprogram!

Overtråkk - last ned gratis treningsprogram!

Slik behandler du overtråkk

Skrevet av: Sondre Olstad, Osteopat og daglig leder av Framsport AS

De fleste som løper har en eller annen gang tråkket over. Ankelovertråkk er en veldig vanlig skade, faktisk så er hver 5. idrettsskade et ankelovertråkk. Ukentlig kommer det pasienter med slike ankelskader og lurer på når de kan begynne å løpe igjen. Jeg vil derfor gjennom denne lille artikkelen gi deg mine råd på hva du bør gjøre for å komme tilbake til løping så raskt som mulig

Hva skjer ved et overtråkk?

Hos løpere skjer overtråkk som oftest ved at man lander forkjært i landingen. I de aller fleste tilfellene vris ankelen innover som kan føre til at du skader ett eller flere leddbånd på utsiden av ankelen. En slik skade gir hevelse, ømhet og smerter på utsiden av ankelen.

Legg på kompresjon!

Behandlingen av et overtråkk starter umiddelbart etter skaden. Det viktigste du bør gjøre er å legge på kompresjonsbandasje så raskt som mulig. Dette gjør at de indre blødningene minimeres og hevelsen blir mindre. Reduksjon av hevelse gjør at du opprettholder mer bevegelse av ankelen og kan starte opptreningen raskere

Bandasjen bør du ha på de tre til fire første dagene.

Hva med å ise ned skadestedet?

For å gjøre en ting klart: Det å ise ned skadestedet vil ikke redusere hevelsen! Ising blir kun brukt for å lindre smerte. Dessverre er det slik at alt for mange kun legger på en ispose – og tror at de har gjort alt riktig. Altså, du gjør ikke noe galt om du legger på is. Men du er nødt til å legge på kompresjon i tillegg. Kompresjon er det viktigste du gjør i den akutte fasen.

Start opptreningen så raskt som mulig

De første 48 timene vil et ankelovertråkk som regel være vondt og stivt. Men ikke la dette hindre deg med å starte opptrening. Start med en gang med å bevege ankelen. Dette er viktig for at ankelen ikke skal stivne og at du kan starte opptreningen raskere.

Last ned gratis treningsprogram

Når hevelsen er redusert starter vi med selve ankelrehabilitering. Jeg har laget et program som heter «sterk ankel», som er et program du kan benytte deg av. Disse øvelsene kan og bør gjøres for å forebygge ankelskader. Husk at den største risikofaktoren for overtråkk er et tidligere overtråkk. Derfor anbefales det at du minimum trener ankelprogrammet 4-5 ganger i uka i 10 uker etter skaden.

LAST NED TRENINGSPROGRAMMET HER (pdf)

Ved et vanlig ankelovertråkk er de aller fleste tilbake i løpetrening etter èn til noen få uker. Det kan være lurt å oppsøke kyndig hjelp om du er usikker. I noen tilfeller blir det tatt røntgen for å avkrefte eventuelle brudd i ankelen.

Mine pasienter må gjennom et testprogram på ankel som består av en rekke tester. Dette for å sikre at ankelen tåler den belastningen du skal tilbake til og at du slipper å få tilbakefall.

Leddbåndene i ankelen blir som regel helt bra etter 6-12 uker. Men ved god behandling i den akutte fasen og riktig rehabilitering vil du oppnå full funksjon mye tidligere. Lykke til!

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med meg: sondre@framsport.no