Kaha 2 GTX – Hokas mest robuste fjellstøvel har fått en overhaling

Kaha 2 GTX – Hokas mest robuste fjellstøvel har fått en overhaling

Hoka Kaha GTX 2

Den originale Kaha GTX ble for mange referansen på hvor komfortabel en fjellstøvel kan være, uten at det går på bekostning av stabilitet, grep eller vekt.

Samtidig er det en sko som veldig mange i uniform sverger til som arbeidssko, mye på grunn av de samme egenskapene.

Tekst: Tor Vassvik, driftssjef Framsport

Så hva er nytt når Hoka lanserer den nyeste utgaven av Kaha?

Kort fortalt:

  • Økt stabilitet – Hoka har implementert en litt nedtonet variant av sin HUBBLE Heel – det vil rett og slett si at hælen er utformet på en måte at steget vil avvikles på en mer stabil måte, spesielt i nedoverbakke, hvor man treffer hælen enda lenger bak.

  • Bedre grep - På yttersålen får vi selvfølgelig Vibram Megagrip med markedsledende grep selv på sleipt føre. På denne utgaven får vi en ytterligere forbedret yttersåle, med små tagger på knastene, som gir betydelig økt friksjon med underlaget, noe som gir deg økt trygghet når underlaget byr på utfordringer.

  • Mer robust – Kaha 2 har blitt ytterligere forsterket i slitasjeområder på overdelen, uten at det byr på flere overlapper eller unødvendige detaljer. Blant annet har tåbeskyttelsen fått en forsterket søm, samt at lissekrokene har blitt betydelig oppgradert med enda bedre feste.

  • Økt komfort – Kaha 2 får Hokas akillesvennlige hælkonstruksjon, noe som gjør at friksjon i hælen minimeres, og den blir enda mer komfortabel over lengre tid.

Hvis du likevel vil lese litt flere tanker om denne - så kommer de her:

Mine originale Hoka Kaha GTX er ganske slitne nå, da de har vært en trofast traver når underlag og været har vært krevende, sommer som vinter. Nå har jeg vært så heldig å få teste Kaha 2 noen uker i terrenget, og har noen tanker å dele. 

Hoka Kaha er for meg ren komfort i terrenget. Det er myk demping, det er stabilitet og det er uovertruffent grep selv på utfordrende underlag. Derfor blir det fort en sko jeg strekker meg etter, selv når jeg bare skal på kortere turer med hunden.

Men hvem er Kaha 2 GTX laget for?

Kaha 2 GTX er for deg som:

  • Trenger godt grep på varierende underlag
  • Trenger en vanntett sko med en pustende Gore-Tex membran
  • Trenger god og myk demping, uten at du ofrer stabilitet
  • Trenger god beskyttelse fra stokk og stein
  • Trenger god støtte til anklene
  • Trenger en sko som kan brukes på lange, utfordrende turer i ulendt terreng, eller bare korte søndagsturer i skogen.

Slitesterk overdel i semsket skinn

Overdelen på Kaha 2 GTX er utført i semsket skinn, som gir den god slitestyrke og gjør at skoen gir god støtte opp over ankelen. I overdelen finner man selvfølgelig en Gore-Tex membran som holder føttene dine tørre og komfortable. Det er også brukt mye resirkulerte materialer i denne overdelen.

I front finner man en solid tåkappe som beskytter tærne fra sammenstøt med stokk og stein. Tåboksen er romslig, og gir god plass til en ullsokk, og hovne føtter. Opp langs skaftet har man nå fått forbedrede lissekroker som virkelig holder lissene på plass når man strammer til. Dette gjør at innstrammingen holder seg, selv på lange turer.

Bak i hælen på overdelen finner man nå en ny hælkonstruksjon som er laget for å gi akillesen din arbeidsro når du er på fotvandring. Denne er svært bekvem når kilometerne begynner å hope seg opp.

Mellomsåle som gir følelsen av å ha på en løpesko

Mellomsålen fortsetter å være like bekvem som sin forgjenger, og er satt sammen av et mykt skum som foten ligger oppi, med et stivere skum ytterst mot yttersålen, som gir en stabil avvikling av steget i ulendt terreng. Dette er noe av det unike med Kaha 2 GTX som gjør den så komfortabel, kontra veldig mange andre fjellstøvler. Du får rett og slett dempingen til en løpesko i en fullverdig fjellstøvel.

Bedre grep med ny yttersåle

Kaha 2 GTX fortsetter med Vibram Megagrip yttersåle. Her har det dog skjedd mye nytt siden den første utgaven. Grepet har blitt oppgradert betydelig med de nye taggete knastene, som blant annet finnes på Speedgoat 5.

Disse gir økt friksjon med underlaget, og mer trygghet i krevende forhold. I tillegg til dette har Hoka implementert sin HUBBLE Heel, noe som rett og slett er en forlengelse av yttersålen bak på hælen. Det vil si at hælen er utformet på en måte at steget vil avvikles på en mer stabil og komfortabel måte, spesielt i nedoverbakke, hvor man treffer hælen enda lenger bak. 

Hvor bør du bruke Hoka Kaha 2 GTX?

Kaha 2 GTX er en sko for krevende terreng. Det er en sko for skog og fjell, som gir trygghet og komfort der andre sko blir for glatte og lite beskyttende. Det er den perfekte skoen for deg som skal ferdes i ulendt terreng, kanskje med sekk på ryggen, gjerne over lenger tid og distanse.

Det er også en sko for deg som vil ha optimal beskyttelse, komfort og demping når du går turer med hunden din i den lokale skogen. Skoen klarer helt fint noen pendleretapper på asfalt, men det er ikke det denne skoen først og fremst er bygget for.

Når det er sagt, så vet jeg at det er mange der ute i uniform som kommer til å sverge til denne skoen, uansett underlag, og det er veldig forståelig så komfortabel som denne skoen er, spesielt sammenlignet med andre uniformssko på markedet.

Dette er å anse som en svært vellykket oppgradering og videreføring av Kaha-linjen fra Hoka, og jeg kan på det varmeste anbefale denne til de som falt for den første utgaven.