Hva er beinhinnebetennelse og hva kan du som løper gjøre?

Hva er beinhinnebetennelse og hva kan du som løper gjøre?

Skrevet av: Sondre Olstad, Osteopat og daglig leder Framsport AS

Diagnosen «beinhinnebetennelse» er i utgangspunktet et begrep som har gått ut på dato. Hvorfor? Jo, for det er svært sjeldent at en betennelse er årsaken. I dag kalles dette medialt tibialt stressyndrom og er veldig vanlig hos løpere.

Hvorfor utvikler løpere medialt tibialt stressyndrom?

Det finnes en rekke risikofaktorer for å utvikle denne diagnosen. Det første jeg spør mine pasienter om er hvordan treningsbelastningen har vært den siste perioden. Svært ofte har det vært for mye belastning med for lite hvile. Ved undersøkelsen blir ankel og legg undersøkt grundig. Vi vet at ankelleddets posisjon, nedsatt bevegelighet og styrke i leggmuskulatur kan være årsaker til utvikling av medialt tibialt stressyndrom.

I tillegg til nedsatt styrke av leggmuskulatur er det to andre årsaker som jeg ofte avdekker i undersøkelsen:

  1. Nedsatt funksjonell balanse i ankel/fot

  2. Nedsatt styrke i hoftemuskulaturen (M. Gluteus Medius)

Bytte av løpesko og underlag kan også være disponerende faktorer. 

Det er viktig å se på alle disse faktorene sammen med treningsbelastningen. Er treningsbelastningen for høy over tid, vil den overgå kroppens tåleevne og kroppen vil si i fra!

Hva er symptomene?

Smerter langs innersiden av leggbeinet er det mest typiske symptomet. Smertene blir provosert ved løping, spesielt den fasen når foten treffer bakken. I startfasen forsvinner ofte smerten etter du har blitt varm og du kan klare å fullføre en treningsøkt. Og det er her mange løpere gjør feil! Du fortsetter bare å løpe... Kjenner du deg igjen? I denne fasen vil du faktisk respondere raskt på avlastning. Bytt ut løpeskoene med en sykkel 1-2 uker og du kan hindre et langt skadeavbrekk.

Fortsetter du derimot uten å lytte til kroppen vil smertene bare bli verre og du får større og større problemer med å fullføre en treningsøkt.

Hvordan bli kvitt dette?

Har du hatt dette problemet i lengre tid, vil dette mest sannsynlig ta lang tid å bli kvitt. Det kan ta alt fra 3 uker til flere måneder!

Først og fremst må du avlaste fra løping. Sykling eller roing kan være gode alternativer. Ofte pleier jeg å teipe opp leggen i den akutte fasen – dette kan virke smertelindrende. 

Min viktigste jobb som terapeut er å finne den underliggende årsaken og identifisere eventuelle risikofaktorer. På bakgrunn av undersøkelsen og testing blir det utarbeidet et treningsprogram. Dette treningsprogrammet vil variere fra pasient til pasient. Men ofte sees det svakheter i leggmuskulatur som bør trenes opp. Behandlingen skal være aktiv tilnærmet. Nåler, varmebehandling og trykkbølge vil aldri være løsningen alene! Bruk god tid under rehabiliteringen og trapp gradvis opp løpstreningen.

Hvilke løpesko bør du velge?

Når du er i gang med å trappe opp med løpingen etter rehabiliteringsperioden, kan det være lurt å velge komfortable sko for din fot og legg. Det er ingen fasit på hva som vil være riktig løpesko for deg. Prøv forskjellige løpesko og finn en modell du synes er komfortabel å løpe med. Erfaringsmessig kan det være lurt å finne løpesko med god stabilitet og demping. Vi selger kun Hoka, og her blir det ofte valgt Clifton 9 eller Bondi 8 til asfalt. Speedgoat 5 foretrekkes til grus og terreng.

Styrkeøvelser som hjelper!

Dette programmet er bygget opp etter å styrke de svakhetene jeg oftest ser hos pasienter med medialt tibialt stressyndrom. Formålet med programmet er å:

1. Styrke leggmuskulatur

2. Forbedre balanse i ankel og fot

3. Styrke M. Gluteus Medius (Hoftestabilisatoren)

Se treningsprogrammet her

Øvelsene kan også brukes forebyggende og programmet kan gjennomføres helt opp til fem ganger i uka. Men husk: Det viktigste du gjør er belastningsstyring!

Er du ikke på nyhetsbrevet vårt?

Få treningsprogram og skadeforebyggende tips - helt gratis. Meld deg på her!