Hoka Speedgoat 5 GTX - Folkefavoritten med Gore-Tex!
9 jan 14:37

Hoka Speedgoat 5 GTX - Folkefavoritten med Gore-Tex!

Hoka Speedgoat 5 GTX

Det er få sko som har en så trofast tilhengerskare som det Hoka Speedgoat-modellen har. Det skal også sies at det er få terrengsko som har solgt like mange eksemplarer i Norges land de siste årene, men det er ikke ubegrunnet. Det er en sko som for mange er selve referansen på en komfortabel terrengløpesko, eller tursko, og når du først har hatt et par Speedgoat i rotasjonen, så vil du som regel slite med å velge noe annet neste gang.

  • Se kolleksjonen HER

Jeg heter Tor Vassvik og er driftssjef her på bruket. Hoka Speedgoat er en modell jeg har et fryktelig nært forhold til, og har hatt det siden Speedgoat 2. Det er noe trygt med Speedgoat. Jeg vet at når jeg snører på meg et par, så er det en sko som er ypperlig til korte løpeturer med tempo, lange rolige løpeturer og alt imellom. Den har plenty med demping til alle distanser, og den er lett, luftig og komfortabel. I tillegg har den et tillitsvekkende grep som er uovertruffent, med Vibram-gummi på yttersålen.

Så hvordan gjør man Speedgoat 5 enda tryggere? Jo – du gjør den vanntett.

Først – hvilke egenskaper skilter Speedgoat 5 GTX med?

  • Gore-Tex membran gjør den 100% vanntett
  • Slitesterk overdel med god passform
  • Masse demping og høy komfort
  • Vibram-gummi på yttersålen for spikerfeste

 Dette er med andre ord en sko som vil være like godt egnet for deg som vil ha en sinnsykt komfortabel tursko til skogsturene dine, som den er egnet til løping i skog, mark og fjell. Det er også en sko vi anbefaler varmt til vinterløping, da den holder deg tørr og varm på føttene i snøføre.

Det var nøyaktig i slikt føre jeg fikk testet disse også. Skoene ankom til testing da Sarpsborg hadde et solid snøfall, etterfulgt av regn og sørpe, noe som ga meg en ypperlig mulighet til å virkelig få testet både membran og yttersåle.

Hoka Speedgoat 5 GTX

Testparet mitt fikk prøvd seg skikkelig på snøføret i Sarpsborg! 👆
 

Overdel - Litt stivere, men god passform!

Overdelen på Speedgoat 5 GTX er en dobbel jacquard mesh som er en både hardfør og lett polyester-overdel. Over tærne er det et lag med TPU (Termoplastisk polyuretan – kort fortalt en blanding av gummi og plast) som beskytter fra stein og røtter. Det jeg merket med denne overdelen var at den føltes litt stivere enn overdelen på Speedgoat 5 rett ut av esken, men det er naturlig da membranen tilfører litt mer stivhet. Det tok ikke mange kilometerne med løping før denne myknet opp og ble mer komfortabel, så en kort innløpingsperiode er å forvente på denne overdelen. Det jeg opplevde som svært positivt, var at skoen ikke føltes noe trangere enn en vanlig Speedgoat 5. Så tåboksen føltes romslig, til tross for litt økt volum på overdelen. Kudos til Hoka her, da membran ofte gjør noen sko trangere – Noe Speedgoat 4 GTX dessverre led litt under. Det har de heldigvis hatt i bakhodet på denne modellen, og passformen er svært mye bedre enn på sin forgjenger.

Totalt sett en svært god overdel, som også hjelper til på å holde en fin temperatur for føttene, selv i kaldere vær, takket være Gore-Tex membranen.
 

Mellomsåle – Komfort og spenst!

 Her får du samme mellomsåle som Speedgoat 5, som byr på 33mm (hæl) med deilig myk og spenstig demping. Her ligger også mye av grunnen til Speedgoats popularitet – man får en mellomsåle som virkelig tar vare på føttene, og er komfortabel selv på de virkelig lange distansene. Dette fikk jeg igjen ganske godt bekreftet da majoriteten av testingen min foregikk på asfalt/grus med og uten snø. Selv på hardt underlag er dette en skikkelig komfortabel mellomsåle, rett og slett. I tillegg får du den kjente metarocker-utformingen på sålen, som gir et deilig rullende og uanstrengt steg, enten om du går eller løper.

Yttersåle – Grep i toppsjiktet 

Noe man alltid kan stole på med et par Speedgoat, er at du får noe av det beste fotfestet som er å oppdrive på markedet. Speedgoat-modellene har alltid hatt Vibram-gummi på yttersålen, noe som gir et tillitsvekkende grep på de aller fleste underlag. Speedgoat 5 GTX er selvfølgelig intet unntak her, og fortsetter med yttersålen fra Speedgoat 5, som i tillegg til de vanlige knastene, har små tagger på knastene som øker friksjonen med underlaget ytterligere. Det er kort fortalt svært godt grep med et par Speedgoat 5 GTX.
Yttersålen fungerte også helt suverent på snøføret, og føttene mine slapp aldri underlaget, noe som er deilig og forutsigbart på lengre løpeturer.

Hvor bør Speedgoat 5 GTX brukes, og av hvem?

Speedgoat 5 GTX er først og fremst en terrengsko, og den trives aller best i skog, mark og fjell. Overdreven bruk på asfalt kan slite ut sålen fort, da den har en svært myk gummiblanding på yttersålen. Når det er sagt, så er det ingen problemer å bruke denne på noen pendleretapper på asfalten heller.

Så hvem er Speedgoat 5 GTX for?

Jo den er for:

  • De som ønsker en godt dempet løpesko til terrenget som holder føttene tørre
  • De som ønsker en vanntett tursko som er lett på foten, med knallgodt grep og god demping
  • De som er på utkikk etter en vinterløpesko som gir god fotfeste og beskyttelse fra kulde og fukt


For å summere opp mine tanker rundt denne modellen, så kan jeg kort og greit si at dette er en totalpakke som utrolig mange vil sette pris på. Speedgoat-modellene er for mange en modell som ikke trenger så mye introduksjon, og det er mange som har ventet på akkurat denne modellen. Det er derfor deilig å se at Speedgoat 5 GTX lever opp til forventningene, og leverer en solid vanntett terrengopplevelse for krevende forhold.

Det er to ting en riktignok skal være obs på her, og det er at overdelen vil oppleves stivere enn på en ordinær Speedgoat-modell. For min del så hadde denne myknet opp fint allerede på andre løpetur, og ble svært komfortabel etter noen få kilometer. Det andre er at denne har lagt på seg noen gram på grunn av membranen, så den vil være litt tyngre enn den ordinære Speedgoat-modellen. Her dreier det seg i praksis om rundt 50g, så det er stadig en lett terrengpakke det er snakk om, men det er greit å nevne.

 Ellers vil Speedgoat-fans sette antakeligvis sette stor pris på dette tilskuddet i rotasjonen, da man får en løpesko som leverer all komforten og grepet man er vant til i Speedgoat-modellene, og i en stilig forpakning. Jeg kan varmt anbefale denne modellen til alle som er på markedet etter en vanntett løpesko, eller tursko.

Send oss gjerne en e-post på kundeservice@framsport.no eller en melding på chatten om du har noen spørsmål rundt modellen!

  • Se kolleksjonen HER


Hoka Speedgoat 5 GTX vs. Hoka Challenger 7 GTX

Her vil Speedgoat 5 GTX bli en mer rendyrket terrengsko, hvor Challenger 7 GTX er en Hybrid-sko for alle underlag. Speedgoat 5 GTX vil også ha litt mer demping enn Challenger 7 GTX, og oppleves litt mer spretten.

Hoka Speedgoat 5 GTX vs. Hoka Anacapa LOW GTX

Her er Speedgoat 5 GTX mer en terrengløpesko i utformingen, mens Anacapa LOW GTX vil være mer rendyrket tursko. Når det kommer til passform, vil begge sko ha en fotnær passform og godt fothold. Speedgoat 5 GTX vil ha litt mer demping og en litt mykere demping enn Anacapa.