Hoka Mafate Speed 4 - Aggressiv komfort for terrenget!

Hoka Mafate Speed 4 - Aggressiv komfort for terrenget!

Hoka Mafate Speed 4

Året er 2022, og Hoka har virkelig befestet sin posisjon i toppsjiktet av terrengløpesko-markedet med lanseringen av noen seriøse tungvektere i Hoka Speedgoat 5 og Hoka Tecton X - som begge har fått fenomenal feedback internasjonalt. I tillegg er de i år ny Hovedsponsor for UTMB, som er å regne som det største arrangementet i verden for ultraløping i terreng. Så da tenker man jo at Hoka kan spare litt på kruttet i terreng-segmentet for en stund?

Feil.

Hoka har tatt Mafate Speed-modellen på dreiebenken og gitt den en total overhaling fra topp til tåboks. Resultatet er intet mindre enn Driftssjef Tor’s nye favoritt for stien.

Som du sikkert har gjettet - jeg heter Tor Vassvik og er driftssjef her på Framsport. Jeg har vært så heldig å få teste Mafate Speed 4 i en kort periode før lanseringen. Jeg har med andre ord ikke fått logget fryktelig mange kilometer i denne, men nok til at jeg har fått gjort meg opp noen tanker om denne modellen. Som du sikkert også har gjettet, så er inntrykket enormt positivt.

Så hva er nytt på Mafate Speed 4?

Kort fortalt – alt, men la oss ta det punktvis:

  • Helt ny solid vevd Jacquard Mesh overdel
  • Helt nytt hælparti med Hokas akillesvennlige konstruksjon
  • Helt ny mellomsåle med myk og spenstig Profly+ konstruksjon
  • Helt ny yttersåle med Vibram Megagrip
  • Lavere vekt

Dette er en terrengpakke hvor Hoka har hevet sammen sine ypperste tekniske komponenter som er godt utprøvde og satt det sammen til en kraftig arbeidshest for terrenget. Denne skoen biter seg fast i alle underlag og gjør det mens du nyter en deilig myk demping og en komfortabel overdel på foten din.

Vil du vite mer om Mafate Speed 4? Da anbefaler jeg at du leser videre! 👇

Overdel – Tøff og skånsom

Ola Korbøl fra Hoka Norge beskrev overdelen som tilsvarende «Mithril» fra Ringenes Herre. For deg som ikke tar denne referansen – dette er en lett, men svært robust overdel. Den er utført i en vevd jacquard mesh som føles skikkelig slitesterk ut, men er deilig og myk mot foten.

Når jeg først skulle snøre på meg Mafate Speed 4, kjentes overdelen romslig ut. Noe som lover godt for de som har behov for litt volum. Dette betyr dog at de som har relativt smale føtter må snøre skoen skikkelig godt på foten for å sikre føttene for terrenget. Når man har fått strammet de skikkelig til, så gir overdelen godt fothold og komfort selv på de lange turene. I tillegg er tungen paddet, og strekker seg helt gjennom tåboksen. I tåboksen er tungen utført i elastisk lycra, som gjør at tærne får godt med spillerom. Den er også festet med elastikk i mellomsålen, noe som sørger for godt fothold. Hælen er også helt ny, og her har de gått for en komfortabel og akillesvennlig konstruksjon som trekker hælkappen bort fra hælen, og gir arbeidsro til senen på løpeturene.

Hoka Mafate Speed 4 

Mellomsåle – Endelig en skikkelig myk terrengløpesko!

Her ligger mye av magien i Mafate Speed 4. Her har de slengt på ProFly+ skum i øverste lag, altså det laget som er nærmest foten, noe som gjør at dette kanskje er den mykeste terrengsko-opplevelsen jeg har hatt. Nærmest bakken er det valgt et litt stivere gummiert skum for best mulig stabilitet og slitestyrke. For å gjøre en sammenligning med en asfalt-modell, så synes jeg denne sammensetningen føles ut som en Mach 5 for terrenget, noe som er et kompliment for enhver sko. Her får du sprett og myk deilig demping for selv de lengste turene i skog og fjell, noe som ikke forekommer så fryktelig ofte i terrengsko.

 

Yttersåle – Grep uten sidestykke

Yttersålen har fått enda bedre grep med sin nyutviklede utforming som selvfølgelig har Vibram Megagrip gummiblanding - med enda mer aggressive knaster. Denne modellen har i tillegg fått små tagger på knastene, noe som øker friksjonen med underlaget ytterligere, og gir knallgodt feste selv på sleipt og vått føre. Dette fikk vi testet skikkelig, da min første tur, sammen med daglig leder Sondre, var på skikkelig vått og guffent føre på krevende skogsstier. Grepet er helt rått, selv på vått fjell, og gir deg trygghet når føret utfordrer deg. En ting jeg også vil trekke fram på denne modellen, som jeg ikke var så fornøyd med på Mafate Speed 3, er at metarockeren er mye bedre utformet i denne skoen. Det vil si at her får man mye mer hjelp av den avrundede formen på sålen, så steget blir mye mer uanstrengt i Mafate Speed 4 enn det var i 3’ern.

Så hvem er Mafate Speed 4 tiltenkt?

 Mafate speed 4 er for deg som:

  • Trenger en terrengløpesko som passer alle distanser opp til de lengste ultraløpene
  • Trenger spikerfeste i krevende terreng
  • Vil ha en terrengsko med myk og spretten demping
  • Vil ha noe av det råeste som er å oppdrive av terrengløpesko på markedet

For å ta en liten oppsummering av mine førsteinntrykk av denne skoen, så vil jeg begynne med å si at jeg er mektig imponert over hva Hoka foretar seg i terreng-segmentet om dagen. Lenge før jeg satte mine føtter i Framsport som driftssjef hadde jeg Hoka som mitt go-to merke for sko jeg brukte til ultraløp og maraton, da jeg ikke fant terrengsko på markedet som kunne tilsvare det Hoka tilbyr av demping, grep og lav vekt i en totalpakke.

Når de nå i tillegg foretar seg så mye riktig på oppgraderingene av skoene de lanserer, så er det vanskelig for meg å prøve å være kritisk til småting – fremfor å hylle at de faktisk kutter vekten, øker grepet og utbedrer de tingene de får tilbakemeldinger på fra løperne.

Mafate Speed 4 er intet unntak her. Den er lettere, har bedre grep, og den har fått en bedre overdel med detaljer som akillesvennlig hælkappe og elastisk tunge for bedre passform. I tillegg er den mykere og mer spretten, noe veldig mange utvilsomt vil sette pris på. Dette er en knallsko både til daglig trening, konkurranser over lengre distanser og samtidig en fryktelig komfortabel hiking-sko om du vil ha en lett og luftig tursko til terrenget.

Det er vanskelig å ikke anbefale Mafate Speed 4, da jeg så definitivt har fått en ny favoritt i terreng-rotasjonen min. Det sier i grunn veldig mye, da jeg tenkte at det skulle enormt mye til for å danke ut Speedgoat 5, som igjen er en absurd bra terrengsko, men her er vi.