Hoka Mach X - En vanvittig allsidig temposko!
27 jun 14:44

Hoka Mach X - En vanvittig allsidig temposko!

Hoka Mach X

“Tuned for training. Ready for race day.” Skriver Hoka om Mach X. Dette er nemlig en sko som plasserer seg i en gråsone mellom konkurransesko og mengdetreningssko. Når det er sagt, så er den perfekt til begge de to bruksområdene også. Dette er en sko som mestrer det du velger å hive på den, og den gjør det på imponerende vis.

Mitt navn er Tor Vassvik, den løpeglade driftssjefen her på bruket, og dette er skoen jeg umiddelbart forelsket meg i på innkjøp hos Hoka i fjor. Jeg hadde lenge ønsket meg en «daily trainer» fra Hoka med PEBA-skum, og endelig fikk jeg ønsket oppfylt. Nå har jeg løpt noen mil i denne skoen, og jeg tenkte at det var på tide å dele mine refleksjoner.

Først – la oss kikke litt under panseret på Hoka Mach X:

  • «Creel Jacquard Mesh»-overdel sørger for lav vekt og svært gode pusteegenskaper
  • Elastiske lisser sørger for enormt bra, og komfortabelt fothold
  • Mellomsålen er en sandwich av et lekent PEBA-skum over en PEBAX®-plate (nylonplate) pakket inn i et EVA-chassis nederst som sørger for slitestyrke.
  • Yttersålen har god dekning med slitesterk Durabrasion-gummi, som sørger for god levetid

Det var en kort oppsummering av skoen. La oss gå litt mer i sømmene! - Eller om du bare ønsker en kjapp, litt mindre teknisk gjennomgang av skoen, så kan du se videoen under hvor jeg forteller kjapt om hovedpunktene!

Overdel

Så dette er en «Recycled Creel Jacquard Mesh»-overdel. Jeg vet – det sa meg absolutt ingenting. Kort fortalt, så er det snakk om en resirkulert, myk og behagelig overdel som er strukturert nok til å gi god støtte til føttene. Den gir godt fothold, og føles trygg selv i skarpe svinger. I tillegg er den godt ventilert, og sørger for at føttene dine puster godt gjennom øktene. Tungen er flat, men med padding under lissene som forhindrer gnaging over foten. Lissene på Mach X er i tillegg elastiske, og sørger for at komforten over foten er svært høy når du strammer til. Hælkappen på Mach X minner veldig om hælkappen i Tecton X 2. Her er det snakk om en myk og friksjonsfri hælkappe som gir hælen din arbeidsro under selv de mest intense øktene.

Totalt sett en fryktelig vellykket og sømløs overdel som gir akkurat nok struktur til å være tillitsvekkende på føttene. Jeg opplevde passformen her som en relativt fotnær passform, noe som gir mening da dette er en sko som du skal kunne plukke opp tempoet i. Om jeg skal sammenligne med en annen modell, så vil jeg nok si at Hoka Mach 5 blir ganske lik.

Hoka Mach X

Mellomsåle

Her finner vi mye av magien i denne skoen, og da mener jeg bokstavelig talt mye - 39mm med demping i hælen! Dette er i tillegg en ProFly X-konstruksjon, med plate. Her sitter føttene dine i et spenstig og mykt PEBA-skum som ligger på en PEBAX®-plate, som igjen er omgitt av et EVA-chassis/skumlag nederst mot bakken. La meg forklare i korte drag hva de forskjellige lagene tilfører løpesteget ditt. PEBA-skummet er det skumlaget som gir den myke følelsen under landing og samtidig tilfører en høy grad av energiretur under take-off. PEBAX-platen tilfører både ekstra energiretur og respons i steget ditt, samtidig som den sørger for en stivhet som gjør at du får utnyttet den avrundede såle-geometrien til det fulle. EVA-chassiset/skumlaget er det laget som er nærmest bakken her, og det sørger for stabilitet i steget, samtidig som det tilfører respons og slitestyrke.

For å summere opp denne PEBA/PEBAX/EVA-sandwichen, så er det snakk om en svært responsiv og morsom løpsopplevelse. Det jeg merket meg, var at mellomsålen myknet ganske betydelig opp på min 3. løpetur. Så Mach X har en liten innløpingsperiode før du virkelig kjenner det fulle potensialet til denne mellomsålen. Dette er en symfoni av respons, mykhet og energiretur, som spilles like vakkert på en rolig langtur som den gjør på tempointervaller og konkurranse.

Yttersåle

Yttersålen har god dekning av slitesterk Durabrasion-gummi på sliteområdene. Denne sørger også for et solid fraspark når du plukker opp stegfrekvensen. Denne yttersålen tåler fint alle typer harde underlag, tredemølle samt grus. Du kan også slippe unna med finere stier, men denne er ikke beregnet på bruk i terreng, så unngå de helt store terreng-eventyrene.
 

Så hvem er Hoka Mach X for? 

Jo, Mach X passer for deg som:

  • Vil ha en kvikk temposko, som kan brukes som mengdetreningssko
  • Ønsker en konkurransesko som er litt mer skånsom enn tradisjonelle karbon-sko
  • Vil ha én sko som dekker flere behov
  • Vil ha en morsom løpesko, kort og greit

Dette er kort oppsummert en sko som er beregnet for høyere stegfrekvens, men som også føles bra på roligere turer. Den vil være like god til eliteløperen som trenger en raskere mengdesko, som til løpsentusiasten som ønsker en gøyal løpesko til både tempodager og rolige langkjøringer.

For min egen del innfridde denne skoen i høyeste grad. På den første turen min med Mach X ble jeg nesten i tvil om den var for spretten til den daglige bruken, men som jeg nevnte så myknet denne opp og fikk en perfekt balanse mellom sprett og mykhet for min del. Du merker at dette er en sko som har flere gir når du løper i den, fra rolige langkjøringer helt opp til konkurranse-tempo. Det fine her er at platen ikke gjør skoen så stiv at den er hard på leggene heller, og derfor ypperlig som en daily trainer.

På leting etter en allsidig treningssko som også blir med på tempo, intervaller og til og med konkurranse? - Da spørs det om du ikke bør ta med Hoka Mach X i vurderingen din!

  • Se kolleksjonen HER

 

Stack: 

Herre (US 10): 39mm - 34mm (5mm dropp)

Dame (US 8): 37mm - 32 mm 

Vekt:

Herre: 266g

Dame: 227g