Hoka Mach 5 - Atter en konge

Hoka Mach 5 - Atter en konge

Hoka Mach 5

Det er få nyheter som får det til å kile i magen min som en helt ny utgave av Hoka Mach-serien. Hoka Mach 4 var for mange, meg selv inkludert, kanskje den beste mengdetreningsskoen som ble sluppet på markedet i 2021. Mange har til og med sikret seg et backup-par av disse, i tilfelle Hoka ikke klarer å følge opp suksessen med Mach 5.

Og nå er vi altså her – Mach 5.

 Hva er nytt med Mach 5?

  • Ny mellomsåle med mykt og sprettent PROFLY + skum
  • Ny pustende og myk overdel i en engineered jacquard mesh
  • Ny anatomisk utformet tunge med puter
  • Ny forbedret hælkappe med akillesvennlig konstruksjon

Flere beskriver denne skoen som kjærlighetsbarnet til Mach 4 og Mach Supersonic. Hoka har tatt de beste egenskapene fra disse to skoene, og smeltet det sammen til det som nå er Mach 5. Ettersom Mach 4 var så umåtelig populær, slipper ikke Mach 5 unna forventningspresset.

Jeg heter Tor Vassvik og er driftssjef her på Framsport. Mach 4 var min favorittsko for grus/asfalt/mølle, så da Ola Korbøl fra Hoka Norge kom på besøk med et par Mach 5 for testing, følte jeg et enormt ansvar. Det er et ansvar jeg har tatt på alvor, og jeg har testet disse skoene grundig. Kanskje mest fordi jeg ikke har lyst å løpe i annet om dagen. Vil du vite mer? Da anbefaler jeg at du leser videre. 👇

Hvem er Mach 5 tiltenkt?

Mach 5 er for deg som:

  • Vil ha en godt dempet, deilig myk, men spretten og morsom løpesko
  • Vil ha én sko som kan dekke alle løpsbehov fra rolig restitusjonstur til et raskere langløp.
  • Elsket Mach 4 og vil ha den samme løpsfølelsen, med en mykere og mer spretten demping, samt en bedre overdel
  • Trenger en ny møllesko for å gjøre geriljaintervallene dine litt mer overkommelige

 Jeg skal ikke spise meg rundt grøten på denne skoen – jeg elsker den.

Jeg har forsøkt å se med argusøyne, ta en kritisk tilnærming når jeg snører de på meg og virkelig finne punkter som gjør denne skoen til en uverdig oppgradering fra min favoritt, Mach 4 – Men det har ikke lyktes.  Mach 5 er ren løpeglede, og jeg velger den nesten hver gang jeg skal ut på en løpetur, nesten uavhengig av hvilken type økt jeg skal ut på. 

 «Last year, the mach 4 was one of my favourite daily trainers of the year, and this year – the Mach 5 retains everything I loved about that shoe, and just makes it even better!”                                                                               

                                                           - Kofuzi – Youtube

 Hoka Mach 5

Overdelen – ytelse og komfort hånd i hånd

Dette er en overdel som adopterer mykheten fra Mach 4 og den mer performance-rettede passformen til Mach Supersonic, som gir en overdel som føles skånsom mot foten, samtidig som den gir enormt bra fothold og pusteevne. Den er fri for sømmer og overlays, så jeg opplevde ingen friksjonspunkter langs foten, noe som er kjærkomment på de lengre turene.

Tungen er anatomisk utformet og festet i mellomsålen med elastikk for å gi best mulig fothold. Her har de også plassert puter hvor lissene treffer, så ingen gnaging selv om man strammer godt til. Hælkappen fortsetter med den akillsvennlige konstruksjonen, som har fått et enda mer slitesterkt stoff, som gir ytterligere økt levetid. Det er en totalpakke som føltes skreddersydd for min del, og jeg har ingenting å utsette på overdelen i sin helhet.

Myk mellomsåle med sprett!

Jeg trengte ikke løpe i denne skoen for å kjenne at jeg kom til å sette pris på mellomsåleskummet. I det øyeblikket jeg fikk skoen på foten, kjente jeg at «her kan jeg trives». Dette er en Profly+ mellomsåle, noe som tilsier at skummet nærmest foten din er et  mykt og sprettent skum, mens det ytterste laget av skum er et mer responsivt, litt stivere skum, som hjelper deg å få mest mulig energiretur fra underlaget i løpssteget ditt. I dette tilfellet har de truffet blink med balansen mellom mykhet og respons. Mach 5 er mykere enn Mach 4, med litt av den responsen i skummet fra Mach Supersonic – noe som gir en vanvittig deilig løpsopplevelse på harde underlag.

Yttersålen fortsetter i samme sporet

Her får du slitesterkt gummiert skum, noe som holder vekten nede samtidig som det gir plenty med fotfeste, selv på våt asfalt, og på grusveier.

Til slutt: 

Hvis jeg skal ta en liten oppsummering av totalpakken, så er Mach 5 en sko med lav vekt, myk demping og svært god respons. Overdelen er komfortabel og myk, samtidig som den har passformen til en konkurransesko, så dette er en sko som kan kle mange roller – enten som en daglig treningssko til de aller fleste økter, elle rett og slett som en sko for løpsdagen hvor du vil plukke opp tempoet over tid. Gjennom min tid som løper så har jeg ved flere anledninger blitt fortalt at noen sko er «allsidige» og «do-it-all», men det er utsagn som ofte har vist seg å ikke stemme. Med Mach 5 får du kanskje en av de mest allsidige løpeskoene jeg har opplevd, som i tillegg er GOD til de forskjellige oppgavene, og det er derfor denne skoen er vanskelig å styre unna når jeg skal snøre på meg et par til dagens økt.

Kort fortalt så er dette en ufattelig god oppdatering av min tidligere favoritt Mach 4. Den er mykere og spenstigere samt at den fremdeles har den lave vekten, og den luftige lette overdelen med en komfortabel passform. Skal du ha én løpesko i rotasjonen din, så sørg for å ha med Hoka Mach 5 i vurderingen. Det er en sko som de aller fleste løpere vil kunne sette pris på.

Se alle farger av Hoka Mach 5 her