Hoka Cielo X1 – Seriøs fremdrift!

Hoka Cielo X1 – Seriøs fremdrift!

Hoka Cielo X1

Det er noen lanseringer som trigger skonerden i meg litt ekstra. Det er en dårlig bevart hemmelighet at Hoka Cielo X1 er en slik lansering. Helt siden jeg fikk se de første bildene av dette romskipet har jeg higet etter å få snørt på meg et par. Det var derfor som julaften å regne da Ola på Hoka Norge skled over et testpar på Hoka-innkjøpet i fjor.

  • Se kolleksjonen HER!

Mitt navn er Tor Vassvik, og jeg er den heldige eier av et testpar av Hoka Cielo X1.

Denne skoen har jeg allerede logget noen solide mil i, primært på tredemølle da østlandet har vært som Sibir i perioden jeg har eid dette paret. Jeg bruker å rotere på skoene mine, selv når jeg tester nye sko – bare for å «nullstille» og gi beina variasjon, men her har jeg ikke lyktes med dette. Rett og slett pga. Den helt ville løpsopplevelsen disse skoene har gitt meg. Jeg har aldri opplevd den type fremdrift som denne skoen har gitt meg. Vil du vite mer? Bra – for jeg ønsker å fortelle mer om denne skoen. Heng på! 👇


Først – la oss se litt under panseret på Hoka Cielo X1:
 

  • Pustende knit-overdel med elastikk-festet tunge holder foten godt på plass
  • Grove og hydrofobe lisser som sørger for god nedlåsning
  • Mellomsåle med et dobbelt lag mykt og svært sprettent PEBA-skum med en vinget karbonplate i midten som sørger for snert og stabilitet.
  • Yttersåle med god dekning av slitesterk og seig gummi for godt fraspark og slitestyrke
  • Aggressiv og fartsorientert sålegeometri

Så det er kort fortalt hva du får i et par Hoka Cielo X1. Det er likevel så mye mer som må sies om denne skoen. Hvis du vil vite mer – så anbefaler jeg å lese videre under videoen! 👇

 

Overdel

For å få unna de tekniske begrepene – dette er en svært pustende knit-overdel som er laget for god passform og lav vekt! Kort fortalt en strikket overdel som ventilerer godt.

Dette var ikke en ren «plug & play» overdel for meg. Jeg måtte bli litt kjent med denne. Litt som med Hoka Rocket X 2, så var dette en overdel som jeg var usikker på om jeg hadde strammet nok. Men på samme måte så var det litt arbeid å komme ned i denne skoen, noe som ofte er et godt tegn – da disse overdelene ofte sitter bedre når man skal opp i tempo. Når jeg gikk på mølla og begynte å løpe, innså jeg fort at det skal ikke så mye til av stramming, ettersom den lave vekten gjør at denne sitter godt med relativt lite tautrekking. De elastiske festene på tungen her er i tillegg brede og gjør at foten holdes godt nede i sålen. Bak i hælen er det to puter som er plassert på begge sider av akillessenen, og gjør at trykket fordeles på skånsomt vis i dette området. Så etter litt prøving ble jeg fort venn med denne overdelen, og det er en av de overdelene som «forsvinner» når man løper – som alltid er en god ting.

Hoka Cielo X1

Mellomsåle 

La meg ta fagspråket først her også – Dette er en to-lags PEBA mellomsåle med en vinget karbonplate klemt mellom disse. Denne utformingen på platen sørger for at steget også blir mer stabilt, noe som trengs med så mye skum. Sålen har også cut-outs (utskjæringer) for å spare vekt. Droppet i denne skoen er økt fra de vanlige 5mm til 7mm fra hæl til tå.

Jeg har løpt i ganske mange supersko med tiden, og opplevd noen fenomenale utforminger på mellomsålene. Men det er ingen sko jeg har løpt med tidligere hvor jeg har opplevd en slik fremdrift, eller «boost» fra hæl-området og fremover i steget. Det er nesten så man løper på automatikk med disse skoene. Det føltes nesten som latskap å velge disse skoene til mølle-øktene mine, men det skal sies at man fremdeles må forvente å løpe litt. Poenget mitt er i alle fall at flyten man får i steget med denne mellomsålen er helt utrolig, og må faktisk oppleves. 

Jeg opplevde denne sålen som mykere enn Rocket X 2, og leggene mine føltes freshe selv etter noen litt lengre økter. Jeg vil si at denne sålen uten problemer kan tas opp til maraton-distansen. Alt i alt – enormt imponerende, og jeg gleder meg stort til å få prøvd disse skikkelig ute på bar asfalt.
 

Yttersåle

Yttersålen har god dekning av seig, slitesterk gummi som sørger for et bra fraspark. Det er vanskelig å si hvor bra denne er på asfalten for min del, for jeg har kun fått kjørt denne på mølla, men der er i alle fall grepet upåklagelig. Det positive er i alle fall at det er lite eksponert skum i kontakt med underlaget her, noe som er positivt for slitestyrken.

Så hvem er Hoka Cielo X1 aktuell for?

Jo, du burde absolutt ta en nærmere titt på Cielo X1 dersom:

  • Du trenger en racing-sko til løpsdag/konkurranse både på lengre og kortere distanser
  • Du vil ha en helt rå treningssko til fartsøktene dine
  • Du vil ha en karbonsko som er grei med leggene dine

Dette er med andre ord en sko som er laget for fart og raskere stegavvikling. Det føles som om det koster veldig lite å løpe med denne kontra andre sko. Denne er langt i fra reservert for eliten, for jeg mener at de aller fleste kommer til å elske å løpe i denne. Når det er sagt – dette er en sko som har svært mye liv i mellomsålen, så det er ikke en sko for de helt rolige dagene.

Jeg er åpenbart full av lovord om denne skoen – og det er velfortjente lovord. Hoka Rocket X 2 var en fantastisk lansering på fjoråret, som virkelig plasserte Hoka i toppsjiktet på supersko-fronten. Med denne lanseringen gir de enda mer dybde til supersko-sortimentet sitt og gir oss en sko som er enda bedre egnet til lengre distanser og sørger for en annerledes løpsfølelse. Jeg gleder meg til å høre hva både presse og mannen i gata synes om denne skoen, for denne skoen har jeg virkelig troen på. 

På leting etter en ny supersko til konkurranse eller trening? Jeg vil i så fall anbefale deg at du gir Hoka Cielo X1 et ærlig forsøk – for jeg ser helt ærlig ikke hvordan noen kan mislike denne.

  • Se kolleksjonen HER!

Hoka Cielo X1 vs. Hoka Rocket X 2

Her er Hoka Cielo X1 mykere i skummet, men har en mer aggressiv geometri og et høyere dropp. Rocket X 2 har et litt stivere PEBA-skum og er derfor enda mer responsiv. Begge skoene kan brukes opp til maraton-distansen, men personlig ville jeg nå valgt Cielo X1 fra 21-42km og Rocket X 2 fra 5-21km. Her er selvfølgelig også realiteten at begge kan brukes fra 5-42km.

Hoka Cielo X1 vs. Hoka Cielo Road

Her er det en klar forskjell på skoene, da Cielo X1 er en karbonsko med svært mye demping og Cielo Road er en kvikk asfaltracer uten karbonplate. Cielo Road er beregnet på de kortere distansene hvor du virkelig skal opp i tempo, og Cielo X1 er en mye mer dempet og mykere løpsopplevelse for de lengre distansene av de to.

Stack: 

40mm – 33mm (7mm dropp)

Vekt:

US 8 (40) – 210g

US 10 (44) – 264 g