Hoka Challenger 7 – En totalrenovasjon av Hokas mest allsidige sko!

Hoka Challenger 7 – En totalrenovasjon av Hokas mest allsidige sko!

Hoka Challenger 7


Hoka Challenger ATR (nå bare «Challenger») har vært og er stadig en utrolig populær modell fra Hoka - mye takket være allsidigheten den byr på. Det er den perfekte skoen for deg som har en fast løperunde som går på alle typer underlag, eller deg som liker å gå tur fra asfalt og inn i skogen, og ønsker en sko som håndterer overgangen uten problemer. Den har lenge vært kjent som en «Clifton for stien», og det er i grunn en passende sammenligning.

 • Se kolleksjonen HER

Jeg heter Tor Vassvik og er driftssjef her på Framsport. Jeg har vært så heldig og fått testet nyheten Hoka Challenger 7 relativt grundig de siste månedene. Personlig er dette en modell jeg har sverget til ved både ultraløp (Spesielt Hoka Challenger ATR 4), og ellers lange løpeturer som har variert underlag og mye pendleretapper på asfalt mellom skogsløyper. Så da testparet ankom kontoret her i Sarpsborg, var dette en sko jeg virkelig lengtet etter å få logget kilometer i. Så hvordan er Hoka Challenger 7? Jeg har tanker, og du har sikkert spørsmål – så la meg fortelle deg mer om skoen! 

Først – hva er nytt med Hoka Challenger 7?

 • Helt ny overdel med akillesvennlig hælkappe
 • Helt ny mellomsåle
 • Helt ny yttersåle
 • Mer demping
 • Lavere vekt

På papiret er dette en tekstbok oppgradering av en løpeskomodell. Lavere vekt, mer demping og en mer komfortabel overdel. Når skoen i tillegg har gått ned 19 gram i min størrelse, og fått mer demping, så gjøres det fryktelig mye riktig på utviklingsavdelingen til Hoka.

Dette er som sagt en sko som er tiltenkt å kunne benyttes på alle underlag, og kan like godt brukes til fotturer som den kan brukes til løping. Jeg har brukt skoen til begge deler, og har fått logget en respektabel mengde kilometer i disse, slik at jeg best mulig kan forsøke å beskrive modellen.

 

“The Best Road to Trail Running Shoes Yet”

- Trail & Kale – trailandkale.com

Overdel – fotnær passform og sikkert fothold

Overdelen på Hoka Challenger 7 er helt ny fra sin forgjenger, og er konstruert i en to-lags mesh med ekstra beskyttelse på innsiden av tåboksen for å beskytte mot spark i stein og røtter. Bak i hælen har skoen fått en akilles vennlig hælkonstruksjon, som gjør at hælen får arbeidsro på lengre turer. Denne føles som en varm klem fra en god venn på akillessenen.

Min erfaring er at dette er en sko med relativt tilsvarende passform til f.eks en Hoka Clifton 9. Den sitter godt til foten, men oppleves ikke restriktiv eller trang for min del, som har relativt brede fotblad. Er det slik at du har veldig brede fotblad, eller er bred over vrista, så kan nok denne oppleves som smalere i passformen, og det kan være greit å vurdere en WIDE-modell. Alt i alt en svært komfortabel overdel, selv på noen av de lengre turene!

Hoka Challenger 7

Mellomsåle – Mer demping og bedre respons!

Mellomsålen er også flunkende ny. Her får man 2mm ekstra med demping fra forgjengeren, og det merkes godt. Skummet er et CMEVA*-skum som oppleves som mykt, men også stabilt nok til å håndtere skog og mark. Så mellomsålen er ikke helt marshmallow, men det er av hensyn til det mer ulendte terrenget og stabiliteten der. Jeg merket også at det var mer liv og respons i denne mellomsålen enn det var i forgjengeren, noe som er positivt på de harde underlagene.

Men det som jeg liker best med denne mellomsålen, er at dempevolumet er høyt nok selv for skikkelige lange turer, så beina vil ikke få så mye juling - selv på asfalt. Det i kombinasjon med en svært god utforming på metarockeren (den avrundede sålen) gjør at løpingen føles deilig og uanstrengt. 

*CMEVA - Compression Molded Ethyl Vinyl Acetat - et litt mer responsivt og fastere skum enn det tradisjonell EVA er.

Yttersåle – Allsidighet og grep!

Her ligger mye av magien til Hoka Challenger 7. Yttersålen har 4 mm knaster for å sikre grep i terrenget. Disse er dog strategisk plassert i grupper for å sikre skikkelig grep i ulendt terreng, men samtidig gjøre minst mulig ut av seg når du løper på asfalten. På denne måten er skoen glimrende både på de harde underlagene, så vel som i mykt og sleipt føre. Det jeg også merket meg som veldig positivt med denne yttersålen, er at den gir et fryktelig uanstrengt løpesteg på finere stier. Stier hvor du ikke er avhengig av så utrolig grovt grep er hvor denne skoen virkelig skinner og gir en følelsen av å fly, da den ikke graver seg så dypt ned i terrenget.

 

«The Challenger 7 is about as good as it gets in terms of hybrid shoes that offer stack height without the weight»

                                                                                     - RoadTrailRun.com

 

Så - hvem er Hoka Challenger 7 laget for?

Jo, den er laget for deg som:

 • Har løperunder som går fra asfalt til grus til skogsstier
 • Går tur på variert underlag
 • Vil ha en terrengsko, men ikke trenger det aller råeste grepet
 • Vil ha en komfortabel sko som er sinnsykt allsidig.

For å ta en oppsummering av mine tanker om skoen, så er dette en oppgradering som gjør alt rett. Lavere vekt, mer demping, og en overdel med bedre passform. Hoka Challenger 7 er en veldig sammensatt sko, men det er alt dette som gjør Hoka Challenger 7 unik - Den har ikke det råeste grepet til terrenget, men den er likevel svært god i skog og mark. Den har heller ikke den mykeste sålen til asfalten, men den er plenty myk og dempet til å oppleves komfortabel her også. Det er noe forlokkende med en sko som bare tillater deg å løpe akkurat der du føler for det, uten å hemme fotfestet eller komforten og gjør alt dette på en utmerket måte. Det var mye av grunnen til at jeg falt for Challenger ATR-modellen for mange år siden, og den er stadig en av mine favoritter med denne oppgraderingen.

Kort fortalt – er du på markedet etter en allsidig løpesko eller gåsko? Da spørs det om du finner så veldig mange bedre alternativer enn denne.

Send oss gjerne en e-post på kundeservice@framsport.no eller en melding på chatten om du har noen spørsmål rundt modellen!

 • Se kolleksjonen HER

Hoka Challenger 7 vs. Hoka Speedgoat 5

Her vil Challenger 7 bli mer en hybridsko til alle underlag, hvor Speedgoat 5 er mer en dedikert terrengsko med grovere yttersåle. Challenger 7 vil være bedre for deg som løper/går på en stor variasjon underlag på løperundene dine, og Speedgoat 5 er bedre egnet som ren terrengsko for skog, mark og fjell.

Hoka Challenger 7 vs. Hoka Clifton /9

Her vil Challenger 7 være bedre egnet om du har tenkt å løpe/gå mye på grus og skogsstier, og Clifton 9 vil være en bedre kandidat om du har tenkt å løpe primært på asfalt/grus, og ikke noe særlig i mer krevende terreng. Da har Challenger 7 en mer robust konstruksjon for å håndtere skog og mark.