Hoka Carbon X SPE: Frisk nykommer i carbon-kategorien
21 mai 08:53

Hoka Carbon X SPE: Frisk nykommer i carbon-kategorien

Hoka utvider den svært populære Carbon-familien med et nytt medlem. Jeg har testet nye Hoka Carbon X SPE.

 

Da Hoka lanserte Hoka Carbon X lot ikke reaksjonene vente på seg. Det hele toppet seg da Therese Johaug løp inn til seier i 10 000 meter i NM, med nettopp Hoka Carbon X på føttene.

Vi i Framsport merket også at flere fikk øynene opp for denne Carbon-modellen, selv om Carbon Rocket var den første Hoka-skoen med carbonplate i sålen. Carbon X traff rett og slett markedet bedre, spesielt for løpere som ønsket det beste fra to verdener: Respons/ekstremt lav vekt + demping.

Det er tydelig at Hoka har hatt suksessen til Hoka Carbon X i bakhodet da de bygde sin nye Carbon-modell. I stedet for å lage en konkurrent til Carbon X, har Hoka i stedet utviklet en supplerende modell til den som allerede finnes.

Dette kjennetegner Hoka Carbon X SPE

Vi har fått testet Hoka Carbon X SPE i noen uker nå. Testene er utført både på forholdsvis lange turer og kortere tempoøkter. Umiddelbart får vi følelsen av at dette er en forholdsvis lik modell som Hoka Carbon X, men med en litt mer robust overdel. Bedre støtte, en fastsydd skotunge (som gir følelsen av å ta på seg en sokk) og ikke minst en mer avstivet hæl (i motsetning til vanlig Carbon X som har myk hælkappe).

Akkurat den faste hælkappen gjør at Hoka Carbon X SPE oppleves mer stabil enn vanlige Carbon X. Sålen er helt lik som Hoka Carbon X – en såle vi for øvrig elsker å løpe med.

Karbonplaten i mellomsålen gir en fantastisk respons og du merker tydelig at skoen vil ha deg raskt fremover. Likevel; du får masse god demping med på kjøpet. Det gjør at løpsfølelsen med Hoka Carbon X SPE er like rå som vanlig Carbon X. 

Hoka Carbon X SPE

Hvilke løpere passer Hoka Carbon X SPE for?

For konkurranseløpere eller eliteløpere som allerede løper med Carbon X, vil vi anbefale Carbon X SPE som en treningssko. Overdelen vil tåle mer juling, som gjør at du kan "spare" konkurranseskoene til løpsdagen. Den typiske hæl-løperen (meg selv inkludert) - vil kanskje merke noe mer støtte i landingen på Hoka Carbon X SPE på grunn av den stive hælkappen.

På de raske testturene mine, hvor jeg løp mer på forfot, merket jeg ikke nødvendigvis mer til støtten i hælen.

For konkurranseløperen vil Carbon X SPE passe til alle typer distanser, men vi merker oss at Carbon X og Carbon X SPE  er laget for å være Hoka sine ultimate maraton-sko.

For mosjonisten vil dette være en perfekt sko for intervaller og kortere tempoøkter. Du vil umiddelbart merke forskjellen dersom du ikke har løpt med carbon-såle tidligere. Selv om skoen er bygget for fart, er den også skånsom for føttene dine. Likevel kan et godt tips være å gradvis øke lengden på turene i starten.

Oppsummert kan vi si at med Hoka Carbon X SPE får du løpsfølelsen vi kjenner igjen fra Hoka Carbon X, men med enda mer slitesterk overdel. Et råskinn vi gleder oss til å bruke denne sesongen. Modellen er unisex, så bruk dette skjemaet for å finne riktig størrelse.

PS: Fordi Carbon X SPE har samme såle som Carbon X - anbefaler vi også her at skoene kun brukes på asfalt, mølle og tartan. Grus vil slite raskt på sålen.

PS2: Jeg bruker samme størrelse i Carbon X SPE som jeg gjør i Bondi og Clifton. På vanlig Carbon X måtte jeg gå opp en halv størrelse.