Hoka Carbon X 3 - Temposkoen for de lange distansene er tilbake!

Hoka Carbon X 3 - Temposkoen for de lange distansene er tilbake!

Carbon X 3

Carbon X-serien til Hoka har for mange vært en trofast tjener blant de som vil plukke opp tempoet på lengre løp, fra 10 km opp til ultradistansene. Den originale Carbon X ble brukt da verdensrekorden for 50-miles (80km) ble satt av Jim Walmsley, og Carbon X 2 ble brukt da den amerikanske rekorden ble knust på 100 km av samme mannen.

Så hva er nytt i Carbon X 3? Kort fortalt – det meste, men la oss ta det punktvis:

  • Helt ny mellomsåle med ProFlyX-skum
  • En helt ny premium strikk-overdel
  • En forbedret passform som passer selv litt bredere fotblad
  • Enda lavere vekt enn forgjengeren

Jeg heter Tor, og er driftssjef her på Framsport. Jeg har fått brukt Carbon X 3 over en lengre periode, ikke for å sette noen verdensrekorder riktignok, men i trening til en raskere halvmaraton. Til tross for at jeg pådro meg Covid-19 rett før løpet, så har jeg fått testet denne skoen skikkelig, og har noen tanker om den. Hvis det er av interesse, så kan du fortsette å lese. 👇

Først og fremst – hvem er denne skoen for?

Hoka Carbon X 3 er for deg som:

  • Har et langt løp i horisonten, og vil ha en lett, rask, godt dempet og responsiv sko til oppgaven
  • Vil ha en sko til raskere intervaller på mølle, asfalt eller tartan.
  • Vil ha en løpesko som passer for de som vil ha plenty med demping, men likevel gir nok feedback fra underlaget til å passe mer sensoriske løpere.
  • Rett og slett vil ha en veldig kul og komfortabel sneaker med karbonplate, om det er din greie.

Dette er med andre ord en sko som trives best med en raskere stegfrekvens, og skinner når den får godt driv. Slapp helt av, dog – du trenger ikke være rask for å bruke skoen. Det er fremdeles bare en knallgod sko til de øktene du vil plukke opp tempoet litt på også.

Overdelen er helt ny – ingen umiddelbar suksess

Første gang jeg snøret opp testparet mitt var jeg ikke fra meg av begeistring for overdelen. Den strikkede utformingen gjorde at lissene ble ukomfortable da jeg strammet til. I tillegg var overdelen utformet slik at jeg nesten var i tvil om skoen satt skikkelig på i hælen. Etterhvert som jeg lærte meg å distribuere lissene litt bedre utover, så ble det umiddelbart en bedre opplevelse. Da fikk jeg endelig en skikkelig «sokk-passform» på skoen, og passformen er glimrende, selv for meg som har litt bredde på fotbladet. Dette takket være den elastiske overdelen som akkommoderer de fleste typer føtter.

Det som forbauser meg mest er hvor mye arbeidsro akillesen min får. Det er akkurat som om hælkappen ikke er der når jeg løper, og det er noe jeg måtte lære meg å sette pris på. Når jeg først har blitt bekvem med det, er det noe jeg nærmest lengter etter. 

Nytt mellomsåleskum – ProFlyX

La det bare være sagt, ProFlyX-skummet er ingen revolusjon fra Carbon X 2-skummet, men snarere en forbedring. Dette er stadig et responsivt skum som ikke er like mykt som f.eks. skummet i en Clifton, men har en høyere grad av energiretur og feedback fra underlaget. Dette i kombinasjon med karbonplaten, som her sitter ganske langt ned mot bakken, sørger for et solid driv fremover og gir deg veldig gode svar når du plukker opp tempoet skikkelig.

Så her får du en god oppgradering på energireturen fra Carbon X 2, samtidig som den bevarer mye av den samme løpsfølelsen fra den tidligere modellen, med en aggressiv metarocker som vil ha deg fremover.

Yttersålen er uendret

I yttersålen finner man et gummiert skum som gir plenty med grep til frasparket på finere underlag som asfalt, tartan og tredemølle. Denne hadde også utmerket grep selv på vått føre, så her var det ingen form for problemer med fotfestet. Det er også verdt å nevne at karbonplaten her er plassert såpass nærme bakken, at denne skoen ikke egner seg på grus eller i terrenget for å best ta vare på karbonplaten.

For å summere opp, så er dette en svært vellykket oppgradering av en modell veldig mange har sverget til som temposko fra Hoka. Det er i mine øyne den beste Carbon X-modellen til dags dato, og det var en sko jeg ble mer og mer glad i jo mer jeg løp i den. Jeg er også svært positivt overrasket over holdbarheten på skoen, ettersom det er en konkurransesko. Jeg har logget en betraktelig mengde kilometer i paret mitt, og de bærer overhodet ikke preg av det. Det er sikkert mange som vil oppleve knit/strikk-overdelen som en anelse merkelig de første gangene, men sørg for å justere lissene skikkelig, og gi den en tur eller to, så blir passformen helt prima. 

Gå til kolleksjon: Hoka Carbon X 3