8 okt 16:01

6 HOKA-sko vi anbefaler til tredemølle (2021)

Hoka tredemølle

Hei, Tor her. Jeg er driftssjef på Framsport, en ivrig løper og trives på de fleste underlag og distanser.

Selv om ikke tredemølla er min favoritt, så la oss være ærlige: Høstmørket og den tilhørende horisontale nedbøren hjelper ikke nevneverdig på dørstokkmila.

Da er den trofaste tredemølla et solid alternativ.

Men hvilke sko egner seg på mølla, og til hvilken type økt?

Jeg har snekret sammen en guide som dekker behovene til mølleløping.

Guiden er delt inn i to kategorier:

  1. Tempo / intervall (for deg som skal opp i fart og jobbe opp VO2-maxen)
  2. Rolig / langkjøring (for deg som skal spise kilometer på komfortabelt vis)

Merk: Det er flere sko som overlapper, men de utmerker seg gjerne i en av kategoriene. La oss komme i gang 👇

Hoka til tredemølle: Tempo/Intervall

Hoka Rocket X - den raskeste

Dette er skoen for deg som vil ha det råeste Hoka tilbyr av temposko. Hoka Rocket X ble laget med ett mål for øyet: Å få deg fra A til B - SNAREST.
Den har en responsiv karbonplate i mellomsålen, og særdeles lav vekt (210 gram). Det er med andre ord ikke en sko med komforten i høysetet, men den vil likevel oppleves som dempet og ta godt vare på beina dine mens du jakter blodsmaken. Rocket X er for deg som vil skrelle tid av intervallene eller turene dine, samt få en enklere oppgave med å oppnå en kjappere stegavvikling på mølla.

Vekt: 210 gram
Stack: 30-25 mm
Dropp: 5mm
Se var farger av Rocket Xmøllesko fra HOKATo raske anbefalinger: Rocket X og Carbon X 2

Hoka Carbon X 2 - (helt) rå løpsfølelse

Hoka Carbon X 2 vil gi deg mer komfort i steget enn Rocket X, da den har et mykere skum mellom karbonplaten i skoen og foten. Her er den stive platen plassert lenger ned mot bakken. Det gjør at løpsfølelsen blir adskillig mye mykere og mer skånsom.

Det er ikke dermed sagt at denne er noen sinke. Snarere tvert imot - Carbon X2 har en geometri som vil ha deg fremover, og en god respons med solid energiretur fra mellomsålen. Dette er en allsidig karbonsko for deg som ikke vil inngå kompromiss på farten, til tross for bedre demping.

Så om du vil ha en karbonsko som kan håndtere de lengre øktene med god driv, samt de kortere tempoetappene dine, så er denne et fryktelig godt alternativ.

Stack: 32mm-27mm.
Dropp: 5 mm
Vekt: 235 g
Se våre farger av Carbon X 2

Hoka Rincon 3 - tempoutgave av Clifton

Rincon 3 er en fryd å ha på beina. Lett vekt, masse demping, en deilig pustende overdel og et herlig design. Ofte kjent som en lettvekts-Clifton eller racing-utgaven av Clifton. Rincon er mer responsiv i skummet enn det Clifton er, noe som gjør at den er glimrende på mølla, da den ikke blir for myk og vinglete.

Denne skoen er suveren på å håndtere de raskere intervallene dine og tempodagene dine på mølla, da den er fryktelig lett på foten og har snert i sålen. Det er ikke dermed sagt at dette ikke er en sko for de lengre øktene, for det er den definitivt. Med 29mm skum i hælen og 24mm i forfoten, er det en godt dempet opplevelse å løpe med Rincon, og den tar godt vare på føttene dine selv når du skal ut på lengre eventyr.

Vekt: 210 gram (Herre), 176 gram (Dame)
Stack: 29mm-24mm (Herre), 26mm-21mm (Dame)
Dropp: 5mm
Se våre farger av Rincon 3

Hoka til tredemølle: Rolig/langkjøring

Hoka Mach 4 - løpeskoen som passer til alt

Min kjærlighet for denne skoen er uovertruffen. En sko som gjør kilometer lettfordøyelige og steget mitt deilig uanstrengt. Den er en fryd å spise kilometer i, og jeg sliter ofte med å velge andre sko enn denne om dagen.

Den er dempet, men ikke for myk. Den er responsiv, men ikke stiv. Den har en luftig overdel, men den er solid. 

Nå sklir riktignok dette ut i en ren hyllest, så jeg skal hente meg litt inn. Dette er en sko med en geometri som henter mye fra Carbon X2 og Rocket X, uten å bli en ren temposko. Det er en perfekt sko for å håndtere rolige kilometer på mølla, da den har en fin bred yttersåle, og en god demping som ikke blir for myk. Dette gjør også at man fint kan plukke opp tempoet med skoen, uten at det føles anstrengt.

Skal du ha én løpesko til å gjøre alt, så vil jeg anbefale deg Mach 4. Den er kort og greit et multiverktøy for enhver løper.

Stack: 29mm-24 mm (herre) 27mm-22mm (Dame)
Dropp: 5 mm
Vekt herre: 232 gram
Vekt dame: 192 gram
Se våre farger av Mach 4Hoka arahi 5 tredemølleArahi 5 gir ekstra støtte på innersiden av foten.

Hoka Arahi 5 - komfortabel stabilitet

Viden kjent som en «Stabilitets-Clifton» - Arahi 5 er en glimrende sko for mølla, selv om man ikke har et behov for økt stabilitet. Grunnen til dette, er at skummet rundt hælen, også kjent som en «J-frame», er litt stivere for å øke stabiliteten og gjør at skoen ikke blir for myk for mølla.

Til tross for et litt avstivet hælområde, så er skoen fremdeles særdeles godt dempet, og oppleves som utrolig komfortabel selv på lengre turer.

Vi anbefaler spesielt Arahi-modellene til løpere som ønsker ekstra støtte på innersiden av foten.

Stack: 29mm-24 mm (Herre) 27mm-22mm (Dame)
Dropp: 5mm
Vekt: 275 gram (herre) 225 gram (Dame)
Se våre farger av Arahi 5

Hoka Clifton 8 - det mest allsidige valget

Hokas «Brød og smør». Deres mest allsidige sko får selvfølgelig plass på denne listen også. Mange vil si at Clifton 8 blir for myk for mølla, men det er en ren smakssak. Vil du ha ren, mushy marshmallow-komfort til rolige dager på mølla, så er Clifton veien å gå.

Clifton blir ikke det beste alternativet for tempoøktene dine, men kan fint tåle en liten økning i stegfrekvens den også. Det skal vel sies at du kjøper ikke Clifton for intervaller, du kjøper Clifton for å løpe på skyer:

Vekt: 250g (herre) 215g (dame)
Stack: 29mm-24mm (Herre) 26mm-21mm (dame)
Dropp: 5mm
Se våre farger av Clifton 8

Mange av de nevnte modellene vil selvfølgelig være gode på flere bruksområder/typer økter, men denne fordelingen vil kunne gi en god pekepinn så du får en god sko til rett aktivitet på mølla.

Så gjenstår det bare å ønske deg en solid høst og vinter på mølla!

____

PS: Trenger du kjøpshjelp? Våre HOKA-eksperter sitter klare på chaten her på framsport.no mellom 08.00-16.00 alle hverdager. De hjelper deg gjerne finne riktig modell.