8 okt 16:01

6 HOKA-sko vi anbefaler til tredemølle (2023)

 

Hei, Tor her. Jeg er driftssjef på Framsport, en ivrig løper og trives på de fleste underlag og distanser.

Selv om ikke tredemølla er min favoritt, så la oss være ærlige: Vintermørket, snø, is og mindre innbydende temperaturer er ikke alltid hjelpsomme faktorer på dørstokkmila.

Da er den trofaste tredemølla et solid alternativ.

Men hvilke sko egner seg på mølla, og til hvilken type økt?

Jeg har snekret sammen en guide som dekker behovene til mølleløping.

Guiden er delt inn i to kategorier:

  1. Tempo / intervall (for deg som skal opp i fart og jobbe opp VO2-maxen)
  2. Rolig / langkjøring (for deg som skal spise kilometer på komfortabelt vis)

Merk: Det er flere sko som overlapper, men de utmerker seg gjerne i en av kategoriene. La oss komme i gang 👇

Hoka til tredemølle: Tempo/Intervall

Hoka Carbon X 3 - Respons og kvikk stegavvikling

Hoka Carbon X 3 er en temposko som er laget med de lengre distansene i tankene. Denne skoen pakker mye demping, kombinert med en karbonplate som er plassert nært underlaget, for å utnytte dempingen maksimalt. Denne karbonplaten sikrer deg maksimal energiretur og respons fra underlaget. CMEVA-skummet her er også av det responsive slaget, og sørger for at du kan holde en høy stegfrekvens uten at det skal stå på skoene!

Kort fortalt: Carbon X 3 har en geometri som vil ha deg fremover, og en god respons med solid energiretur fra mellomsålen. Dette er en allsidig karbonsko for deg som ikke vil inngå kompromiss på farten, til tross for bedre demping.

Så om du vil ha en karbonsko som kan håndtere de lengre øktene med god driv, samt de kortere tempoetappene dine, så er denne et fryktelig godt alternativ.

Stack: 32mm-27mm.
Dropp: 5 mm
Vekt: 222 g
Se våre farger av Carbon X 3

Hoka Carbon X 3

Hoka Mach 5 - løpeskoen som passer til alt

Min kjærlighet for denne skoen er uovertruffen. En sko som gjør kilometer lettfordøyelige og steget mitt deilig uanstrengt. Den er en fryd å spise kilometer i, og jeg sliter ofte med å velge andre sko enn denne om dagen.

Den er dempet, men ikke for myk. Den er responsiv, men ikke stiv. Den har en luftig overdel, men den er solid. 

Nå sklir riktignok dette ut i en ren hyllest, så jeg skal hente meg litt inn. Dette er en sko med en geometri som henter mye fra Carbon X 3 og Rocket X, uten å bli en ren temposko. Det er en perfekt sko for å håndtere rolige kilometer på mølla, da den har en fin bred yttersåle, og en god demping som er både myk og spretten. Dette gjør også at man fint kan plukke opp tempoet med skoen, uten at det føles anstrengt.

Skal du ha én løpesko til å gjøre alt, så vil jeg anbefale deg Mach 5. Den er kort og greit et multiverktøy for enhver løper.

Stack: 29mm-24 mm (herre) 27mm-22mm (Dame)
Dropp: 5 mm
Vekt herre: 232 gram
Vekt dame: 192 gram
Se våre farger av Mach 5

Hoka Rincon 3 - tempoutgave av Clifton

Rincon 3 er en fryd å ha på beina. Svært lav vekt, masse demping, en deilig pustende overdel og et herlig design. Ofte kjent som en lettvekts-Clifton eller racing-utgaven av Clifton. Rincon er mer responsiv i skummet enn det Clifton er, noe som gjør at den er glimrende på mølla, da den ikke blir for myk og vinglete.

Denne skoen er suveren på å håndtere de raskere intervallene dine og tempodagene dine på mølla, da den er fryktelig lett på foten og har snert i sålen. Det er ikke dermed sagt at dette ikke er en sko for de lengre øktene, for det er den definitivt. Med 29mm skum i hælen og 24mm i forfoten, er det en godt dempet opplevelse å løpe med Rincon, og den tar godt vare på føttene dine selv når du skal ut på lengre eventyr.

Vekt: 210 gram (Herre), 176 gram (Dame)
Stack: 29mm-24mm (Herre), 26mm-21mm (Dame)
Dropp: 5mm
Se våre farger av Rincon 3

Hoka til tredemølle: Rolig/langkjøring

Hoka Arahi 6 - komfortabel stabilitet

Viden kjent som en «Stabilitets-Clifton» - Arahi 6 er en glimrende sko for mølla, selv om man ikke har et behov for økt stabilitet. Grunnen til dette, er at skummet rundt hælen, også kjent som en «J-frame», er litt stivere for å øke stabiliteten og gjør at skoen ikke blir for myk for mølla.

Til tross for et litt avstivet hælområde, så er skoen fremdeles særdeles godt dempet, og oppleves som utrolig komfortabel selv på lengre turer.

Vi anbefaler spesielt Arahi-modellene til løpere som ønsker ekstra støtte på innersiden av foten.

Stack: 29mm-24 mm (Herre) 27mm-22mm (Dame)
Dropp: 5mm
Vekt: 275 gram (herre) 225 gram (Dame)
Se våre farger av Arahi 6

Hoka Clifton 8 - det mest allsidige valget

Hokas «Brød og smør». Deres mest allsidige sko får selvfølgelig plass på denne listen også. Mange vil si at Clifton 8 blir for myk for mølla, men det er en ren smakssak. Vil du ha ren, mushy marshmallow-komfort til rolige dager på mølla, så er Clifton veien å gå.

Clifton blir ikke det beste alternativet for tempoøktene dine, men kan fint tåle en liten økning i stegfrekvens den også. Det skal vel sies at du kjøper ikke Clifton for intervaller, du kjøper Clifton for å løpe på skyer:

Vekt: 250g (herre) 215g (dame)
Stack: 29mm-24mm (Herre) 26mm-21mm (dame)
Dropp: 5mm
Se våre farger av Clifton 8


Hoka Bondi 8 - Renspikket komfort

Flere og flere får opp øynene for Bondi-modellen fra Hoka, og det er en sko som er avhengighetsskapende. Mange vil si at denne er "for mye sko" for mølla - men jeg er ikke enig. Det finnes dager hvor man bare vil "flyte" uanstrengt på mølla, og ikke gi beina juling. Da finnes det knapt en bedre sko enn Hoka Bondi 8

Dette er ikke skoen for de raskeste geriljaintervallene dine, men den er perfekt til langkjøringene hvor du vil ta best mulig vare på føttene dine.

Vekt: 302 gram (Herre) 250 gram (Dame)
Stack: 33-29mm (Herre) 31-27mm (Dame)
4mm dropp
Se våre farger av Bondi 8


Mange av de nevnte modellene vil selvfølgelig være gode på flere bruksområder/typer økter, men denne fordelingen vil kunne gi en god pekepinn så du får en god sko til rett aktivitet på mølla.

Så gjenstår det bare å ønske deg en solid vinter på mølla!

____

PS: Trenger du kjøpshjelp? Våre HOKA-eksperter sitter klare på chaten her på framsport.no mellom 08.00-16.00 alle hverdager. De hjelper deg gjerne finne riktig modell.