Hoka Tecton X 3 - Skoen som erobret alpene

Hoka Tecton X 3 - Skoen som erobret alpene

Hoka Tecton X 3

Hoka Tecton X-modellen fra Hoka representerer det absolutt råeste Hoka leverer innen terrengløpesko. Dette er modellen hvor Hoka pumper inn alt det siste av innovasjon og teknologi ment for terrenget og hvor utviklingsavdelingen får frie tøyler. Vi har nå kommet til den 3. utgaven, og dette er en sko med skyhøye forventninger. Det er mye på grunn av renommeet den har opparbeidet seg – allerede FØR lanseringen.

  • Se kolleksjonen HER


Mitt navn er Tor Vassvik, og jeg er én av de terrengløperne som hadde skyhøye forventninger til Tecton X 3-lanseringen. Dette er nemlig den ferdig utviklede utgaven av proto-skoen som erobret alpene i ultraløpet UTMB 2023 – på føttene til Hoka-løperen Jim Walmsley. Jeg har vært så privilegert at jeg har fått testet denne skoen en stund nå, og la meg bare røpe det med en gang: For. En. Sko.

La oss likevel følge prosedyre her – Hva er nytt med Hoka Tecton X 3?

  • Helt ny MATRYX®-overdel med kevlar og integrert gamasj rundt anklene
  • Flunkende ny mellomsåle med dobbelt lag PEBA-skum og karbonplater
  • Helt ny yttersåle med 4mm knaster med Vibram® Megagrip Litebase-gummi

Kort fortalt – alt er helt nytt, og det er noen spinnville spesifikasjoner vi serveres! Men hvordan oppleves alt dette på føttene, spør du? Jo, les videre – så skal jeg prøve å gi et lite inntrykk.


Overdel
 

Jeg er alltid skeptisk når jeg serveres et par sko med integrerte gamasjer. Jeg har hatt noen opplevelser tidligere hvor hælpartiet har vært katastrofe takket være en sokk-overdel. Dette trenger du ikke å bekymre deg for her – gamasjen er myk, stretchy og holder alt ute av skoene dine, samtidig som hælpartiet nede i skoen sitter godt på foten og har to puter på hver side av akillesen som oppleves svært komfortabelt. Matryx®-overdelen med flettet kevlar (karbontråder) er både slitesterk, pustende, hydrofob og svært komfortabel. I tillegg synes jeg passformen er svært god her – den sitter godt på foten, men takket være et stretchy panel over tåboksen, så vil denne antakeligvis passe godt selv for de med et bredt fotblad. Det må også nevnes at det er god beskyttelse for tærne i front.

Denne overdelen er for meg en innertier. Det føltes ut som jeg løp med en robust sokk som holdt føttene akkurat der de skulle være. Lissene sørget for superb nedlåsning, og jeg kan helt ærlig ikke sette fingeren på noe jeg er misfornøyd med her.
 

 

Mellomsåle

Her er det mye moro. To lag med PEBA-skum, med to parallelle karbonplater kilt mellom for både ekstrem energiretur og i tillegg stabilitet. For akkurat det var jeg spent på med disse skoene – ville de oppleves ustabile i terrenget, med tanke på det svært levende skummet? Svaret er kort og greit nei. Hoka har modifisert karbonplatene med vinger som går ut i kanten på skummet, slik at de i tillegg sørger for at disse er stabile selv når terrenget setter de på prøve. Jeg vil riktignok si at disse kan bli for levende for det skikkelig krevende, tekniske terrenget – uten å ha prøvd dette selv. For alt annet terreng – fy for en løpsfølelse. Dette er sprett, respons og moro ulikt noe annet jeg har opplevd i en terrengsko noensinne. Det er kort og greit en supersko for stien, og den føles nøyaktig ut som det. Steget mitt føles uanstrengt og dempingen her er både skånsom og responsiv. Karbonplatene her er heller ikke så sinte at leggene får noe særlig juling, så jeg opplevde at beina mine var svært freshe etter løpeturene. Her får du 40mm med PEBA-skum, så disse er også skånsomme for deg som har tenkt å løpe langt.
 

Yttersåle 

Her får du selvfølgelig Vibram® Megagrip i en Litebase-utforming, som gir helt rått grep i alle forhold, og holder vekten nede. Her får vi riktignok en millimeter ekstra med knaster (4mm), i tillegg til at yttersålen har fått et helt nytt og råere mønster – noe jeg virkelig fikk oppleve på turene mine. Denne sålen bet godt fra seg, selv etter noen ganske tunge regnskyll på både fjell og røtter. Definitivt et steg opp fra forgjengeren. Det fine med at knastene ikke er ekstremt grove er at disse er komfortable på transportetappene på asfalt og grus – noe man ofte støter på når man skal ut i skog og mark. Alt i alt en svært godkjent yttersåle.

Bruksområde 

Hoka Tecton X 3 er en supersko for terrenget som er ment for å knuse rekorder og plassere løpere på podier i terrengløp. Når det er sagt – dette er mest av alt en knallmorsom sko for oss som elsker å trekke inn i skog, fjell og mark for å spise uanstrengte kilometer. Dette er åpenbart en svært løpsspesifikk sko, så jeg ville ikke anbefalt den som tursko. Denne skoen er egnet for alle distanser, helt opp til de lengste ultraløpene.

Oppsummering

Jeg skulle gjerne vært mer kritisk til denne skoen, men da leter jeg etter problemer hvor de ikke finnes. Dette er det nærmeste du kommer følelsen av å fly i terrenget. Jeg elsket hver kilometer i disse, og jeg nekter å tro at noen som helst kommer til å snøre på seg et par Hoka Tecton X 3 og ikke trekke på smilebåndet der de løper i skog og mark. Denne skoen er kvikk og rask, men den er ikke reservert for eliteløperne og Jim Walmsley’ene der ute. Alle som liker å føle seg lette i steget på stien kommer til å sette pris på disse skoene. Det skal nevnes at all denne teknologien kommer med en stiv prislapp – men om du vil ha det beste som er å oppdrive til terrenget, så er det vel verdt det.

Dette er de beste terrengskoene jeg har løpt i noensinne. Det var for øvrig forventningen min til disse skoene også. Derfor er det så fryktelig deilig når forventningene innfris. Jeg gleder meg til å høre tilbakemeldingene deres på denne modellen!


  • Se kolleksjonen HER

  

Dame

Sålehøyde: 39 mm i hæl, 34 mm i forfot. 5 mm dropp.

Vekt: 225gram. W: US 8

Herre

Sålehøyde: 40 mm i hæl, 35 mm i forfot. 5 mm dropp.

Vekt: 280gram. M: US 10

Anbefalt underlag: sti, terreng, grus.