Hoka Løpesko - Rett sko til rett bruk! (2024)
25 apr 09:50

Hoka Løpesko - Rett sko til rett bruk! (2024)

Hoka løpesko (2024)

Er du kanskje en av de som har lengtet etter løpesesongen og bar bakke? Eller er du en av de som kanskje kunne tenke deg å dyppe tærne litt i løping dette året?

Det er noe helt eget med denne tiden hvor vårsolen begynner å varme, og hestehoven kikker frem. Bar asfalt, skogstier uten is og løpebaner uten snø – det er en fin tid for de som liker å komme seg ut og logge kilometer i frisk luft. Om du er ny i gamet, så er det kanskje slik at du er litt i tvil om hvilke sko du burde velge?

Vel, mitt navn er Tor Vassvik, jeg er driftssjef her på Framsport og jeg er en ganske ivrig løper selv! Jeg har skrevet en guide på det vi her på Framsport mener er de beste alternativene til de forskjellige bruksområdene.

Jeg har delt denne guiden opp i 3 kategorier med 3 alternativer hver: 

 • Asfalt/Grus 🛣️
 • Terreng 🌲
 • Tredemølle 🏪

Husk – dette er mine anbefalinger basert på egne erfaringer, så det er med andre ord ingen fasit! 

Asfalt/Grus 🛣️

Her har jeg valgt 3 forskjellige sko, med forskjellige egenskaper. Ett alternativ til rolige dager og restitusjonsturer, ett alternativ som passer som en såkalt «daily trainer» og kan brukes til flere typer turer, samt ett alternativ til de dagene hvor du skal plukke opp tempoet og kjenne på høy puls!


 1. Rolige dager: Hoka Skyward X

Hoka Skyward X er Hokas mest dempede sko noensinne, noe som allerede sier sitt. Dette er en komfort-sandwich med PEBA-skum, superkritisk EVA-skum og en karbonplate i midten for sprett og stabilitet. Dette er den perfekte mengdetreningsskoen for deg som trenger maksimal beskyttelse og setter komfort og skånsomhet øverst! I tillegg er den rett og slett morsom å løpe i, takket være et spenstig skum og energireturen fra platen. 

Se kolleksjonen her

 1. Den beste allrounderen: Hoka Mach 6

Hoka Mach 5 er et multiverktøy for alle løpere. Skal du bare ha én sko som kan gjøre alt, så er Mach 5 det beste alternativet. Den er myk og svært godt dempet, samtidig som den er spretten og livlig i dempingen, takket være en ProFly+ mellomsåle. Den er utrolig lett og likevel gir den godt fothold og er stabil takket være en bred yttersåle. Denne skoen er like godt egnet til rolige langturer som den er til raskere intervaller og tempoøkter. En fantastisk mengdetreningssko som de aller fleste vil sette pris på!

Se kolleksjonen her

Hoka Rocket X 2

 1. Den absolutt raskeste: Hoka Rocket X 2

Hvis du er på jakt etter det raskeste fottøyet Hoka tilbyr per dags dato, så er det liten tvil om at det er Hoka Rocket X 2 du skal ha. Dette er en fullblods supersko, med karbonplate i mellomsålen. Denne platen ligger mellom to lag PEBA-skum, som er et ekstremt responsivt skum som gir deg maksimal energiretur i kombinasjon med karbonplaten. Til tross for all denne responsen, så er dette en myk løpsopplevelse som er merkbart skånsom for føttene. Når det er sagt – om du er ny i løpegamet, så er det greit å være obs på at Karbonplater gir leggene litt juling i starten. Begynn lett.

Se kolleksjonen her

 Bonussko: Løper du på flere underlag på løpeturen din?

Da finnes det en modell som håndterer dette bedre enn noen annen sko på markedet. Hoka Challenger 7 er Hokas mest allsidige sko, og er konstruert for å fungere like fint i skog og mark som på asfalt og grus. Her får du en svært godt dempet sko som er utrolig lett på foten, og har en yttersåle som har grep nok til terrenget, men føles myk og dempet på harde underlag. Perfekt for deg som har en løpetur som er innom flere typer underlag!

- Se kolleksjonen her


Terreng 🌲  

Dette er min absolutte favorittkategori. Skogen er mitt andre hjem, og jeg oppfordrer alle som har lyst til å begynne å dyppe tærne litt i løping til å løpe litt i skog og mark. Ikke bare er det ofte bedre trening, men det er også mer skånsomt for ledd og muskulatur, ettersom underlaget er naturlig mer tilgivende enn f.eks. asfalt. Dette krever riktignok litt mer av skoene dine også.

 1. Rolige dager/langturer: Hoka Mafate Speed 4

Hvis du trenger en terrengsko som gir deg det beste av demping, grep og komfort i terrenget, så har jeg vanskelig for å anbefale deg noe annet enn Mafate Speed 4. Dette er en grom terrengpakke som har massevis av myk deilig demping, kombinert med en slitesterk og komfortabel overdel, samt det råeste grepet fra Vibram – Megagrip. Denne er både myk og komfortabel, samt responsiv og kvikk i steget. En perfekt sko for deg som vil ha en godt beskyttet sko, som passer til alle typer terreng!

Se kolleksjonen her

Hoka Speedgoat 5

 1. Den beste allrounderen: Hoka Speedgoat 5

Det er få sko som gir en bedre totalpakke til terrenget enn Hoka Speedgoat 5. Dette er Hokas absolutte bestselger i terrengsegmentet, og med god grunn. Her får du lav vekt, robust byggekvalitet og det fantastiske Vibram-grepet. Speedgoat 5 gir den perfekte balansen mellom komfort og respons som appellerer til fryktelig mange løpere. Når man kombinerer dette med lav vekt og spikerfeste, så er det lett å forstå at Speedgoat-modellen er fast inventar hos fryktelig mange som løper i terrenget. Du kan løpe fort, du kan løpe rolig, du kan løpe langt og du kan løpe kort. En fenomenal løpesko til terrenget! (Finnes også med Gore-Tex om du ønsker en vanntett variant)

Se kolleksjonen her

 1. Den raske: Hoka Tecton X 2

Hvis du har tenkt å dra opp tempoet litt gjennom skogen, så er det én sko som virkelig skiller seg ut – Hoka Tecton X 2. Dette er en fartsfylt sko fra Hoka, med parallelle karbonplater som går gjennom hele mellomsålen. I tillegg til platene, kommer denne med en ProFly X mellomsåle, som sørger for en enorm energiretur fra underlaget, samt en skikkelig morsom løpsopplevelse. Dette er kombinert med en overdel helt i toppsjiktet hva angår både passform og slitestyrke, for ikke å snakke om yttersålen som har Vibram Megagrip i en Litebase-utforming. Med andre ord en fjærlett sko som biter skikkelig i underlaget og gir deg massevis av respons og fart. Ikke la tittelen «karbonsko» skremme deg i dette tilfellet – for i tillegg til å være et fartsfantom – så er dette en skikkelig komfortabel terrengsko med masse demping, som bare er morsom å løpe i.

Se kolleksjonen her

Tredemølle 🏪

Mange tyr til mølla når det er ruskevær ute, eller som et tilskudd til styrketreningen når de først er på senteret. Da er det enda mer overkommelig å klatre på mølla om du har noen skikkelig gode sko til økten din.

Hoka Clifton 9

 1. Rolige mølleøkter: Hoka Clifton 9

Etter at Clifton-modellen ble totalrenovert på starten av 2023, så har modellen blitt en helt rå møllesko. Dette er mye takket være at skummet har blitt enda mer sprettent, i tillegg til å være mykt og deilig under føttene. Dette kombinert med enda lavere vekt og en deilig pustende overdel, gjør denne skoen til et helt glimrende alternativ til mølleøktene dine. Mange vil nok bruke Clifton 9 som en sentersko i tillegg, så her har man jo en glimrende mulighet til å slå to fluer i en smekk.

Se kolleksjonen her

 1. Best til både trening og tredemølle: Hoka Arahi 7

Vil du ha én sko til både styrke og løping på mølle, så finnes det en fryktelig allsidig og stabil modell som heter Hoka Arahi 7 som møter dette behovet med bravur. Arahi 7 er viden kjent som en "Stabilitets-Clifton" noe som er et testamente til allsidigheten. Arahi er riktignok litt stivere i skummet enn Clifton 7 for å gi økt stabilitet til anklene dine. Dette gjør den godt egnet til litt tyngre løfting på treningssenter i tillegg til å være en svært habil møllesko. Denne har også blitt svært populær takket være et utrolig stilig design. 

Se kolleksjonen her


 1. Best til intervalltreningen: Hoka Mach X

Her slet jeg litt med å velge mellom Mach X, Rocket X 2, Rincon 3 og Mach 6  – men valget måtte falle på Mach X. Hoka Mach X er en responsiv sko med PEBA-skum og en PEBAX-plate i mellomsålen, som i tillegg har massevis med dempevolum som gjør den skånsom på lengre økter. Den har en utforming som er perfekt for mølla med en aggressiv metarocker (avrundet såle), bred og stabil yttersåle og en lett og pustende overdel. Dette er skoen som gjør geriljaintervallene dine til en lek! Og så ser de jo bare helt utrolig freshe ut da. 😍

Se kolleksjonen her

Så der har du våre heteste tips til skovalg innen de forskjellige kategoriene.

I tillegg til dette, så vil jeg gjerne slenge med et par tips som kommer godt med om du er helt ny til løping:

 • Ikke bruk én sko til alt – La løpe-/treningsskoene dine brukes til løping og trening. Om du bruker disse på fritiden i tillegg, så slites disse ut betydelig mye raskere, og dempingen avtar – noe som igjen gjør at de ikke blir like komfortable til løpeturen eller treningen.
 • Roter på skoene – Om du løper mye, så er det greit å ha flere par å rotere i. Dette er både bra for skoene og ikke minst for føttene dine. Ha én sko til rolige turer og en sko til litt raskere turer – så varer både skoene og føttene dine lenger! 
 • Kjøp sko til bruken din – Skal du ut i skogen og løpe, så vil ikke en Hoka Clifton 9 gi deg en like god løpsopplevelse som en Speedgoat 5, og vice versa på asfalten. Kjøp sko som passer din tiltenkte bruk.

Husk at vi er tilgjengelige på Chat, E-post og telefon om du har flere spørsmål!

Ha en formidabel løpesesong! 🏃‍♀️🏃🏼‍♂️