Guide: Temposko fra Hoka (2024)

Guide: Temposko fra Hoka (2024)

Temposko fra Hoka

Det er flere og flere som ønsker seg løpesko som gir deg det «lille ekstra» i løpingen. Vi ser et marked hvor selv mosjonister ofte velger såkalte «Super-Trainers», ja – til og med rene konkurransesko til treningen sin. Dette er sko som ofte har mer responsivt skum med høy energiretur, karbonplate for ekstra sprett i steget, samt lav vekt.

Tre tips om «supersko»

De såkalte «superskoene» har blitt veldig populære den siste tiden og gir deg en helt annen løpsopplevelse og ekstra sprett i steget. Mange velger å bruke slike sko gjennom hele treningsuka. Her er tre tips:

  1. Platesko kan for noen være litt tøffere mot leggmuskulatur. Vi anbefaler å variere treningsuka med vanlige løpesko.
  2. Konkurransesko (Eks Cielo X1 og Rocket X 2) vil ikke ha samme holdbarhet som de andre løpeskoene (daily trainers).
  3. Er du relativt ny med løping og ønsker å teste en sko med plate, anbefaler vi Hoka Skyward X eller Mach X 2.

Jeg, Tor Vassvik, er profesjonell skonerd her hos Framsport har laget en oversikt over Hoka sine mest løpsspesifikke modeller og hvordan de best brukes. Jeg har rangert de fra mest skånsom til raskest i 3 kategorier:

  • Mengdetrening
  • Rask mengde/Tempo/Intervall
  • Konkurranse

Mengdetrening:

Skånsomme sko som avlaster godt og likevel holder stegfrekvensen respektabel.

Hoka Skyflow

Vil du ha en maksdempet sko som er litt enklere i utformingen enn Skyward X, men likevel er kvikk og skånsom? Skyflow er en arbeidshest som er perfekt for mengdetreningen, har i tillegg har et superkritisk EVA-skum i mellomsålen som igjen gjør at den føles responsiv i steget. En glimrende daily trainer!

Hoka Skyward X

Det er få sko som er så skånsomme, men likevel så spretne og livlige som det denne skoen er. 5 cm (!) med demping under føttene som både avlaster og gir deg masse energiretur fra underlaget gjør denne til en sikker vinner for de daglige løpeturene og mengdetreningen. Her får du både PEBA-skum, superkritisk EVA-skum og en karbonplate i midten for sprett og stabilitet. Så om du trenger en sko til majoriteten av kilometerne dine, så er dette er en sko du virkelig ikke kan ta feil med! (Bare les kundeanmeldelsene)

Raskere mengdetrening/Tempo/Intervall:

Når du virkelig vil ha drahjelp fra skotøyet ditt og pulsen skal opp i det litt mer ukomfortable sjiktet.

Hoka Rincon 4

 En sko som overrasket oss veldig her på Framsport i år! Rincon-modellen har lenge hatt en trofast tilhengerskare, og den har alltid vært en pålitelig modell med lav vekt og god demping av det litt stivere slaget. Den har riktignok ikke vært den mest spennende modellen i sortimentet på en stund. Årets modell, derimot, er en overhaling av det grundige slaget, og denne skoen er morsom å løpe i! Dette er en sko uten for mange bjeller og fløyter, som likevel oppleves kvikk, fjærlett og lettløpt! Denne er glimrende for deg som vil ha en sko som trives i høyere tempo, som også er budsjettvennlig! Perfekt til mølle!

 Hoka Mach X 2

 Ny av året, og sintere enn sin forgjenger – Hoka Mach X 2 er en sko som oser tempo. Dette går riktignok på ingen måte på bekostning av komforten – Her får du PEBA-skum i en superkritisk EVA-ramme med en PEBAX-plate klemt mellom skumlagene for økt energiretur og stabilitet. Denne modellen er å anse som en «Cielo X1 Light» og gir deg en fantastisk fremdrift i steget ditt som gjør tempoøktene enda mer overkommelige. Denne spiser intervaller og raskere langkjøringer til frokost.

Hoka Mach 6

 Hokas trofaste daily trainer. Denne kunne jeg fint plassert under «mengdetrening» men jeg mener den gjør seg enda bedre på turer med litt økt tempo. Den er fjærlett, den har en mellomsåle av superkritisk EVA (som føles som PEBA) og den gir et deilig responsivt løpesteg, selv i høyere tempo. Du kan bare ikke ta feil med et par Mach 6.

 

 Konkurranse:

Kompromissløse, ultra-responsive løpesko for deg som skal fremover så fort som overhodet mulig.

  Hoka Rocket X 2

 Rocket X 2 er kort og greit noe av det raskeste på markedet. Denne skoen er sinna og er laget for å gi deg tilbake all energien du legger ned i steget ditt – med renter! Her får du PEBA-mellomsåle med en aggressiv karbonplate som sørger for at det ikke er skotøyet som holder deg tilbake i løypa. Denne modellen ble så å si unisont hyllet i de løpsorienterte mediene da den ble sluppet. Kort oppsummert en fantastisk supersko som fyrer på alle sylindre! Hoka Rocket X 2 er spisset mot løp fra 5 km til halvmaraton.

 Hoka Cielo X1

 Det skjer svært sjeldent, men av og til kommer det skotøy som overgår skyhøye forventninger. Det var Cielo X1 for min del. PEBA-mellomsåle, Karbonplate, strikket overdel og et råtøft design - Dette er den beste skoen jeg noensinne har løpt i. Den ble for øvrig også testvinner av kategorien supersko i Aftenposten. Denne skoen løper nesten av seg selv, og gir deg en flyt i steget du neppe har opplevd tidligere. Hvis du vil ha det mest gøyale skotøyet å løpe i der ute, med alle bjellene og fløytene – så har du det her. Hoka Cielo X 1 er bygget for maraton.

 Oppsummering

Som jeg nevnte tidligere – det er mange som velger å bruke superskoene selv til mengdetreningen sin, og det er helt greit. Det er på ingen måte restriksjoner på gøyale løpesko. En ting som er verdt å merke seg, er at skoene som er beregnet på konkurranse ofte ikke har samme slitestyrke på demping som det f.eks. en mer tradisjonell daily trainer har.

Skulle du ha flere spørsmål – så er det bare å fyre oss spørsmål på chat, e-post eller telefon!